Σάρκα και οστά παίρνει η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, καθώς σήμερα οι πρώτες μπουλντόζες μπήκαν στους χώρους του παλιού αεροδρομίου και ξεκίνησαν τις κατεδαφίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο του Ελληνικού δεν είναι μόνο μεγάλης εμπορικής ή επενδυτικής αξίας για τη χώρα αλλά είναι και μεγάλης συμβολικής αξίας για την κυβέρνηση αφού τη δημιουργία του οραματίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και χωρίς αμφιβολία αποτελεί το πιο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο των τελευταίων δεκαετιών.



Η επίσημη τελετή έναρξης εργασιών στο πρώην αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αναμένεται να δοθεί και το επίσημο σήμα για τις πρόδρομες εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμάζοντας την κατεδάφιση των πρώτων κτιρίων και τη διαμόρφωση της περιοχής.

Οπως έχει διαρρεύσει τα επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα ξεκινήσουν στις 08:30 το πρωί και η πρώτη φάση του έργου αφορά στον καθαρισμό του χώρου και στις κατεδαφίσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να πάρουν τουλάχιστον 3 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα σύμφωνα με το πλάνο, θα αναγερθεί το καζίνο, τα δύο ξενοδοχεία και κάποιοι ουρανοξύστες με γραφεία.



Οι πρώτες κατεδαφίσεις ξεκίνησαν από πέντε κτίρια

Οι πρώτες κατεδαφίσεις ξεκίνησαν από πέντε κτίρια τα οποία έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση του υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόκειται κατ ουσίαν για ένα σύμπλεγμα συνδεομενων κτιρίων ακριβώς δίπλα απ τις εγκαταστάσεις του πρώην δυτικού αερολιμενα .

Η κατεδάφιση, όπως ορίζει η απόφαση μπορεί να γίνει ως τις 31 Οκτωβρίου με επιβάρυνση οικονομική του αγοραστή, ήτοι της Lamda Development, ή του εγγυητή του.



Εξάλλου αυτό είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί (υπουργικές αποφάσεις θα επιτρέπουν κατεδαφίσεις συγκεκριμένων κτιρίων από την ανάδοχο εταιρεία) έως ότου ξεσκαλώσει η διαδικασία για τη μεταβίβαση των εκτάσεων στη Lamda και την πλήρη ενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Η έναρξη κατεδαφίσεων θα σημάνει, έστω και σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές για την εγχώρια και διεθνή οικονομία, την έναρξη της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, η οποία συνολικά θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του και να συμβάλλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης του. Εντός της πρώτης πενταετίας θα πραγματοποιηθούν συνολικά επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.



Μετά το πέρας των εργασιών, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα έχει αλλάξει μορφή. Κυρίαρχο στοιχείο το Μητροπολιτικό Πάρκο διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., αλλά και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Η επένδυση περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και την πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας καθώς και την αναβάθμιση και ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, που μαζί με το πάρκο θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης του έργου.