Στη δέσμη των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιλαμβάνονται και τα γρήγορα τεστ, ή αλλιώς τα rapid tests, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που θα γίνεται σε όλη την Περιφέρεια.

 Ειδικότερα, ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

 Τα rapid test αντιγόνων χρησιμοποιήθηκαν στη Λέσβο, και έχουν την δυνατότητα με πολύ ψηλή αξιοπιστία, να έχουμε αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.

 Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

 Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.