Εικόνες απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ιανός» σε πολλές περιοχές της χώρας.  Κατολισθήσεις, πλημμύρες και ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα 

Καταστράφηκαν υποδομές σε χωριά της Φθιώτιδας

Σε αρκετά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας έχουν νοιώσει για τα καλά στο πετσί τους» τους το αποτύπωμα του «Ιανού», καθώς καταστράφηκαν υποδομές οι οποίες λύγισαν στη τεράστια ορμή των υδάτων.

Ο δρόμος Λαμίας - Καρπενησίου, λαβωμένος σε αρκετά σημεία, παραμένει αποκλεισμένος, και η συγκοινωνία προς το Καρπενήσι γίνεται μέσα από διάφορους βοηθητικούς δρόμους που μπορέσαν να ανασάνουν. Πολλά χωριά παραμένουν στο σκοτάδι, μετά από συνεχόμενες διακοπές του ρεύματος όλο το απόγευμα.



Πλημμύρισε η παραλία του Ρίου

Πολλά προβλήματα και στο Ρίο έχει προκαλέσει ο Ιανός, ο οποίος «σαρώνει» τη χώρα τις τελευταίες ώρες.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στην παραλία του Ρίου βγάζοντας στο δρόμο χαλίκια και πέτρες, δημιουργώντας εικόνες βιβλικής καταστροφής, από το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας Ιανός.

Το νερό στον παραλιακό δρόμο έχει φτάσει στα 50 εκατοστά κλείνοντας τις εισόδους των καφετεριών και εστιατορίων που βρίσκονται εκεί. Η θάλασσα μετακινήθηκε τουλάχιστον 20 μέτρα στη στεριά γεμίζοντας φερτά υλικά την παραλία.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περιοχή.

Παραμένει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου

.

Κατέρρευσε γέφυρα στο Μουζάκι

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στη Θεσσαλία. Χείμαροι "έπνιξαν" καλλιέργιες ενώ έπεσε η γέφυρα του Πευκόφυτου.

Kοντά στο χωριό της Βαμβακούς Φαρσάλων ο ποταμός Ενιπέας "φούσκωσε", με ορμητικά λασπόνερα να καλύπτουν την περιοχή προξενώντας καταστροφές κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού, όπως αναφέρει το Onlarisa.gr.

Παράλληλα στα δύο κόπηκε ο δρόμος Φάρσαλα – Βόλος με οχήματα να παραμένουν εγκλωβισμένα στο σημείο και οχήματα του δήμου να επιχειρούν στην περιοχή
.


Στο δήμο Μουζακίου η γέφυρα του Πευκόφυτου κατέρρευσε ενώ απο τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπεσε και κολόνα της ΔΕΗ στο Κέντρο Υγείας.



Λίμνη η Καρδίτσα 

Σε λίμνη μετέτρεψε την πόλη της Καρδίτσας η κακοκαιρία Ιανός, η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας πίσω της εικόνα απόλυτης καταστροφής. Μία γυναίκα που αγνόησε με το όχημα της τις συστάσεις των αρμοδίων και ένας κτηνοτρόφος αγνοούνται, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χωριά έχουν «βυθιστεί» στο νερό, ενώ πολλοί πολίτες εγκλωβίστηκαν και μέσα στην Καρδίτσα, καθώς έσπασαν φράγματα σε παρακείμενους ποταμούς, με το νερό να κατακλύει την πόλη και να φτάνει ακόμη και σε ύψος μισού μέτρου



Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε όλη την περιοχή. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε ήδη ότι έχει ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει την περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις πολιτών στην Πυροσβεστική για βοήθεια.

Καταστροφές σε καλλιέργειες στη Λαμία 

Σε απόγνωση είναι οι αγρότες και οι παραγωγοί στον κάμπο της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Ιανός» προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως στο βαμβάκι.

Το βίντεο που θα δείτε είναι από την περιοχή του Λιανοκλαδίου όπου πλημμύρισαν τα πάντα μετά την πρωτοφανή βροχόπτωση της Παρασκευής.



Μεγάλες ζημιές σε νησιά του Ιονίου

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τα νησιά του νοτίου Ιονίου - Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» το οποίο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αρκετές περιοχές της επικράτειας μέχρι την Κυριακή.

Οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και τέσσερα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές.

Εικόνες από την επέλαση του κυκλώνα στην Κεφαλονιά

Οι εικόνες από το Αργοστόλι είναι αποκαλυπτικές για το τι συνέβη τη νύχτα κατά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ιανός που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, στο MEGA, το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Πολλά τα προβλήματα και στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς όπου η βροχή που έφερε η κακοκαιρία Ιανός έχει δημιουργήσει χειμάρρους. Νερά μπήκαν σε σπίτια και καταστήματα ενώ το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα από πτώσεις δέντρων σε πολλά σημεία.





Φώτο: Theodora Barzouka



Στην Αγία Ευφημία οι ισχυροί άνεμοι έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

 




Δειτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς:


Διέλυσε την Ιθάκη – Φαινόμενο «Cappuccino coast»

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», είπε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φαινόμενο που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής ονομάζεται «Cappuccino coast» και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ.



Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Ο Ιανός σάρωσε τη Λευκάδα

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, καθώς κατέβηκαν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ η Πυροσβεστική έκανε πολλές αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.




Καταστροφές στη Ζάκυνθο

Δύσκολα πέρασε και η Ζάκυνθος.  Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ.

Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες, αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ στο λιμάνι βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.




Προβλήματα από τους ανέμους στην δυτική Πελοπόννησο

Πολλά προβλήματα, με πτώσεις δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και στην δυτική Πελοπόννησο. Στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ήταν εντονότερα τα φαινόμενα που άρχισαν από το απόγευμα και εντάθηκαν το βράδυ, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Ο νομός έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και τα τρία νησιά του Ιονίου.



Πλημμύρες στα Λουτρά Ωραίας Ελένης

Η κακοκαιρία Ιανός που σφυροκοπά τη Δυτική Ελλάδα, «χτυπά» τις τελευταίες ώρες την Κορινθία με τα φαινόμενα να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Οπως αναφέρει το korinthostv.gr, στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και σπίτια. Παράλληλα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης είναι κλειστός ο δρόμος που συνδέει τον Ισθμό με την Επίδαυρο.

Στο έλεος του Ιανού οι άστεγοι

Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται εδώ και μέρες σε εγρήγορση εν αναμονή του Ιανού, ο οποίος σαρώνει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προστατευμένοι από την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα.

Δεκάδες άστεγοι κοιμούνται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, την στιγμή που ο Ιανός «σαρώνει» τη χώρα.

Παράλληλα, έχουμε διακοπή κυκλοφορίας στα δρομολογια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα πρώτα πρωινά δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, δεν θα γίνουν γιατί η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Όθρυος, έχει υποστεί από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.