Κατακόρυφη αύξηση σημειώθηκε φέτος στις αιτήσεις για εισαγωγή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ όπου φέτος συνολικά έφτασαν τις 5.967,  με την ετήσια άνοδο να καταγράφεται σε ποσοστό 36,5% ! 


Στις 5.967 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το σχολικό έτος 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 36,5% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου.

Προγράμματα σπουδών σε 32 ειδικότητες προσφέρουν του φετινό σχολικό έτος οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας και αμειβόμενη πρακτική άσκηση 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης για δύο έτη.



Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ:



  • Πραγματοποιούν πρακτική άσκηση με αμοιβή και ασφάλιση.

  • Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.

  • Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

  • Τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.

  • Δικαιούνται μέχρι 30 ημέρες σπουδαστική άδεια με αποδοχές.

  •  Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

  • Έχουν πρόσβαση σε επίδομα στέγασης και σίτισης, εφόσον είναι δικαιούχοι.

Με την εφαρμογή του συστήματος μαθητείας από το 1952, στόχος του ΟΑΕΔ είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας. Επισημαίνεται πως το σύστημα μαθητείας το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, βασίζεται στο διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο της Γερμανίας και συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση (on-the-job-training) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.