Κακά τα ψέματα. Όλοι όσοι έχουμε smartphone το οποίο ξεκλειδώνει με αναγνώριση προσώπου, την έχουμε «πατήσει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από κεκτημένη ταχύτητα, κοιτάγαμε επίμονα την οθόνη του τηλεφώνου περιμένοντας αυτό να ξεκλειδώσει. Μάταια όμως.

Και μπορεί όταν είμαστε στο σπίτι μας ή στο αυτοκίνητό μας να είναι όλα όπως παλιά, δεν ισχύει το ίδιο όμως όταν είμαστε εκτός.

Η μάσκα που φοράμε σε κλειστούς χώρους, μαζί με τη διασπορά του ιού, εμπόδιζε και την αναγνώριση προσώπου, η οποία έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει μάτια, μύτη και στόμα.

Το να βγάλεις τη μάσκα απλά και μόνο για να ξεκλειδώσεις ένα τηλέφωνο, το οποίο ξεκλειδώνει και αλλιώς, είναι απλά ανεύθυνο καθώς είναι ενάντια στους κανόνες και τέλος πάντων βλάπτει τη δημόσια υγεία. Οπότε αχρηστεύεται μία λειτουργία του τηλεφώνου, την οποία οι εταιρείες κοστολογούν υψηλά.

Η χρήση της μάσκας έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας και στην περίπτωση των τηλεφώνων που διαθέτουν Face ID, ήρθε να αποδείξει ότι η πραγματική ζωή έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει οποιαδήποτε τεχνολογική πρόοδο, θέτοντας νέα δεδομένα στις απαιτήσεις των χρηστών.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί από εμάς έχουν νοσταλγήσει το παλιό καλό δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο βέβαια πολλές εταιρείες έχουν ή ακόμα και τον αριθμητικό κωδικό με τα τέσσερα ψηφία.

Στην περίπτωση της Apple υπήρξαν ανακοινώσεις ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει η αναγνώριση προσώπου ακόμα και με τη χρήση μάσκας χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει ενταχθεί στην τελευταία ενημέρωση λογισμικού.
Η πανδημία έβαλε δύσκολα στους τεχνολογικούς κολοσσούς καλώντας τους να αναπροσαρμόσουν τις λειτουργίες τους στα νέα δεδομένα τα οποία όπως φαίνεται δεν θα αλλάξουν το προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ασύμμετρες διαστάσεις και εξέλιξη όπως η πανδημία και ένα απλό καθημερινό εργαλείο όπως το κινητό τηλέφωνο, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν έναν κανόνα τον οποίον συχνά ξεχνάμε.

Ο συγκεκριμένος κανόνας προβλέπει ότι η τεχνολογία οφείλει να προσαρμόζεται στην πραγματική ζωή και να την κάνει πιο εύκολη και όχι να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ζωή και τις συνήθειές μας στην τεχνολογία.

Γι΄ αυτό καλό είναι, εσείς να θυμηθείτε τους εξαψήφιους κωδικούς για να ξεκλειδώνετε τα τηλέφωνά σας και οι τεχνολογικοί κολοσσοί να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους.

ΥΓ: Εναλλακτικός τίτλος: Πώς η πανδημία αχρήστευσε το Face ID.

Δημήτρης Τρούπος είναι Website Manager