Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρέθηκε την Παρασκευή στη Βουδαπέστη όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto. Ο κ. Δένδιας τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδος-Ουγγαρίας καθώς και το ζήτημα των μεγάλων ενεργειακών έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης το μεταναστευτικό ζήτημα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ζήτησε τη στήριξη της Ουγγαρίας για τα  γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή. 


Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδος-Ουγγαρίας 


Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία γρήγορη επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν διμερή προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας. Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος να μην τις εμβαθύνουμε και να μην τις διευρύνουμε, να μην κάνουμε περισσότερα μαζί» .


Είμαστε απολύτως στη διάθεση της Ουγγαρίας για το ζήτημα των ενεργειακών έργων 


Όπως αναφέρεται, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το ζήτημα των μεγάλων ενεργειακών έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Όπως τόνισε ο κ.Δένδιας «είχα την ευκαιρία -και ευχαριστώ τον Peter για το ενδιαφέρον του- να του πω αναλυτικά τι είναι αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη. Τους αγωγούς τους οποίους δημιουργούμε για υγροποιημένο αέριο και πώς θα μπορούσε να ενδιαφέρει την ουγγρική πλευρά να συνδεθεί με αυτό το σύστημα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία και μπορεί να εξυπηρετήσει και χώρες βορειότερα όπως την Ουγγαρία, αν η Ουγγαρία δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό και αν για την Ουγγαρία έχει οικονομική λογική. Εμείς είμαστε απολύτως στη διάθεση της Ουγγαρίας» .

Όσον αφορά τα ενεργειακά, νομίζω ότι στην περιοχή μας, κυρίως στο βόρειο κομμάτι της Ελλάδας υπάρχει μια κοσμογονία. Κατ’ αρχήν, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline, δηλαδή ενός αγωγού που περνά από τη Μακεδονία και φτάνει μέχρι την Αδριατική, και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο όπου θα φτιαχτούν κάθετες συνδέσεις με τον αγωγό αυτό.

Ο αγωγός αυτός έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το σύνολο της Βαλκανικής, και -στο βαθμό που αυτό ενδιαφέρει την Ουγγαρία - θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και την Ουγγαρία. Θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο μέσω του σταθμού που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Και ένα κομμάτι αυτού του υγροποιημένου αέριου θα προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μία εναλλακτική πηγή, η οποία δημιουργεί δυνατότητα να λειτουργήσουν οι νόμοι της αγοράς και στην παροχή ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Και βέβαια για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο και ένα έργο το οποίο νομίζω βοηθάει και τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας.


Η Ουγγαρία ήταν έτοιμη να βοηθήσει μετά την καταστροφή της Μόριας 


Η Ελλάδα επίσης είναι μια χώρα η οποία υπερασπίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα
, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας τη συζήτηση που έγινε για το μεταναστευτικό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αγαπητέ Peter, σ’ ευχαριστώ που το είπες ξεκάθαρα, τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Κατά συνέπεια εκτιμούμε κάθε βοήθεια στην προσπάθεια αυτή. Εκτιμούμε το γεγονός ότι στελέχη των ουγγρικών σωμάτων βρίσκονται και υπερασπίζονται στον Έβρο τα σύνορα της Ευρώπης και εκτιμούμε και το γεγονός ότι η Ουγγαρία ήταν έτοιμη να βοηθήσει αμέσως μετά την καταστροφή στον καταυλισμό της Μόριας.

Επίσης, καταλαβαίνουμε όλοι και πρέπει να εργαστούμε μαζί γι’ αυτό, ότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να εργαστούμε με συνέπεια και συνέχεια και να δούμε τις λύσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να το αντιμετωπίσουμε. Είναι απολύτως προφανές ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρειάζεται διαρκή διαβούλευση μεταξύ μας και διαρκή συνεννόηση.


Για Ανατολική Μεσόγειο και τουρκική προκλητικότητα


Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως ζήτησε τη στήριξη της Ουγγαρίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς «οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την Ευρωπαϊκή οικογένεια». Όπως ανέφερε, «ζήτησα να γίνει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως υπάρξουν μέτρα έτοιμα για εφαρμογή, στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της έντασης. Και με χαρά πρέπει να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ουσία, υιοθέτησε αυτή τη θέση» .

Όσον αφορά την Μεσόγειο, εκεί έχω να πω ότι το ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα είναι ένα ζήτημα Διεθνούς Δικαίου, Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία – και αν παρ’ ελπίδα δε συμφωνήσουμε μεταξύ μας, η διαφορά μας να λυθεί από το Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η θέση μας, νομίζω είναι μία θέση μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Το ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας το αποδείξαμε: υπογράψαμε μία συμφωνία με την Ιταλία, την οποία διαπραγματευόμασταν πενήντα χρόνια, και υπογράψαμε και μία συμφωνία με την Αίγυπτο, ζήτημα που διαπραγματευόμασταν 15 χρόνια. Μπορούμε να λύνουμε προβλήματα.

Το κακό είναι η Τουρκία θέλει τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τις υποχρεώσεις που δημιουργεί η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμμετοχή σε αυτήν. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εύχομαι πραγματικά η Τουρκία να αγκαλιάσει το Διεθνές Δίκαιο, να αγκαλιάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επανέλθει σε μία συγκλίνουσα πορεία με την Ευρώπη.