Ομπρέλα προστασίας απλώνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν όψει του δεύτερου γενικού lockdown στη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι η χώρα περνάει σε δεύτερη φάση lockdown, προκειμένου να σταματήσει η αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού, ο Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης.

Μεταξύ των κατευθύνσεων στις οποίες θα στραφούν τα μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε δύο καυτά ζητήματα, τα νοίκια, και τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

 Αναφορικά με τη μείωση των ενοικίων για όσους πλήττονται από το δεύτερο lockdown, σημείωσε: «Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ».