«Αύτη τη στιγμή καλώς ή κακώς οι κλάδοι που έχουν τελειώσει προς το παρόν είναι σίγουρα ο δικός μας και σίγουρα των ηθοποιών και όλης της τέχνης και όλου του πολιτισμού και η εστίαση», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Αυτή η μάσκα μένει» με την δημοσιογράφο Ντέπυ Γκολεμά, ο συνθέτης, Στέφανος Κορκολής, αναφορικά με το 2ο lockdown.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κορκολής επισήμανε: «Χαίρομαι που θα τα πούμε. Καλά πάω όσο γίνεται».

ΔΗΜ.: Άκουγα ότι στην Ιταλία δημιουργήθηκε ένας σύλλογος από τραγουδιστές του βεληνεκούς του δικού σου και των άλλων αντάξιων τραγουδιστών που έχουμε ο οποίος έχει ένα σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους της παραγωγής του τραγουδιού. Δηλαδή τον ηλεκτρολόγο που είναι στη συναυλία, το φωτιστή, την ηχολήπτη, τους μουσικούς θα έβλεπες με ενδιαφέρον ένα τέτοιο πείραμα και στην Ελλάδα;

«Σαφώς αλλά το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Πρώτα από όλα η ιδιότητά μου ως τραγουδιστής έχει εκλείψει πολλά χρόνια  πλέον είμαι μόνο συνθέτης απλώς τραγουδάω περιστασιακά. Προσπαθούμε να κάνουμε το οτιδήποτε οι άνθρωποι που μας έχουν τόσο καιρό φροντίσει εννοώ για τους τεχνικούς  ή μας έχουν στηρίξει, εννοώ τους μουσικούς και λοιπά να βρίσκουμε άκρη να μπορούν να έχουν οι άνθρωποι κάτι να λαμβάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκολής.

«Το πρόβλημα δεν είναι εκεί, το πρόβλημα είναι γενικότερο, το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς  οι κλάδοι που έχουν τελειώσει προς το παρόν είναι σίγουρα ο δικός μας και σίγουρα των ηθοποιών και όλης της τέχνης και όλου του πολιτισμού και η εστίαση και φυσικά όλοι οι υπόλοιποι αλλά δυστυχώς επειδή το θέμα μιας συναυλίας γιατί είναι το ζήτημα ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Άλλο μια συναυλία σε ένα θέατρο, άλλο μια συναυλία στο Ηρώδειο άλλο μια συναυλία σε ένα χώρο κλειστό που δεν υπάρχει εξαερισμός, άλλο να πας σε ένα κέντρο δηλαδή είναι διαφορετικά τα πράγματα. Και επίσης τα άλλο τα μεγάλο ζήτημα είναι ότι εφόσον μας αναστέλλουν και δεν μπορούμε να δουλέψουμε εδώ και πολλούς μήνες γιατί έγινε ένα πολύ μικρό διάλειμμά μες το καλοκαίρι, μες το καλοκαίρι και κανείς παραγωγός δεν μπορούσε να κάνει καμία συναυλία με τη χωρητικότητα που του επιτρέπανε άρα ουσιαστικά  από το προηγούμενο lockdown μέχρι και σήμερα είμαστε κατά 80% άνεργοι», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ.: Να πάμε στο σημερινό (14/11), σήμερα το βράδυ στις 9 μας καθίζεις στον καναπέ και τι έχουμε να ακούσουμε; Είναι μια συναυλία στο σπίτι

«Ακριβώς συναυλία είναι και αυτό είναι το ανθρώπινο, δηλαδή μου έχει λείψει να ξαναβρεθώ με τους φίλους μου, και φίλους εννοώ το κοινό γιατι δεν μου αρέσει σαν λέξη το κοινό, με ενοχλεί  Άρα λοιπόν φίλοι είναι όλοι αυτοί που με παρακολουθούν τόσα χρόνια, που θα ανοίξουν τους δέκτες τους, που θα μας ακούσουν γιατί δεν είμαι μόνο εγώ, σήμερα το βράδυ στο  MEGA. Αυτό που κάνει το MEGA που μας δίνει αυτό το βήμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ειναι μια συναυλία αυτό που κάνουμε και την κάνουμε με το ίδιο ακριβώς κέφι και την ίδια διάθεση σαν να έχουμε μπροστά μας τον κόσμο», σημείωσε ο Έλληνας συνθέτης.

ΔΗΜ.: Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό δεν είναι μόνο για εσάς 

«Το γνωρίζω γιατί η μουσική τελικά είναι πολύ σημαντική, και η τέχνη είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας,  είναι το οξυγόνο του μυαλού και της ψυχής. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε», υπογράμμισε ο ίδιος. 

ΔΗΜ.: Για πες μου ξεκινάς με ποιο τραγούδι

«Δεν ξεκινάω με τραγούδι, ξεκινάω με πιάνο, με το Sensitivities που είναι το κομμάτι που μου άνοιξε την πόρτα για τον υπόλοιπο κόσμο εκτός Ελλάδας . Υπάρχουν τραγούδια δικά μου από την περίοδο του ΄90 που τραγουδούσα εγώ, υπάρχουν τραγούδια τα οποία έχω δώσει σε μεγάλους ερμηνευτές  τα οποία  επαναπροσδιορίζω και τους κάνω άλλες ενορχηστρώσεις και τα λέμε. Ας πούμε το «Θες», το «Σ’ έχω ερωτευτεί», «ο Άγγελος μου», το «Σβήσε το φεγγάρι», το «100 φορές κομμάτια» είναι τραγούδια δε τα οποία ενδεχομένως ο κόσμος να μην ξέρει ότι τα έχω γράψει εγώ. Και είναι αλήθεια γιατί όταν κάναμε συναυλίες  και καμιά φορά λεω «και αυτό δικό μου» είναι ο κόσμος από κάτω κάνει ααα!!! δηλαδή υπάρχει μια έκπληξη . Δεν είναι δεδομένο ότι γνωρίζουνε  τα τραγούδια που έχω γράψει οι πάντες, εννοώ όχι αυτά που έχω τραγουδήσει εγώ , αυτά που έχω δώσει σε άλλους», δήλωσε ο κ. Κορκολής.

ΔΗΜ: Έχεις μαζί σου ,,,

«Τη Σοφία Μανουσάκη έχω αρχικά μαζί μου η οποία είναι μια εξαιρετική περίπτωση ερμηνεύτριας, νέου ανθρώπου με χαμηλό προφίλ και το τονίζω αυτό. Ένα κορίτσι το οποίο έχει ήδη δύο χρυσούς δίσκους,  σε έναν Μίκη Θεοδωράκη με τον Μίκη να θέλει να ερμηνεύσει τα έργα. Έχει κάνει χρυσό δίσκο με εμένα με μελοποίηση του Καβάφη και έχει παίξει σε μέρη απίστευτα. Στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , στην Όπερα στο Κάιρο, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Έχει εγκαινιάσει ακαδημίες Μίκη Θεοδωράκη σε όλη την Ευρώπη και είναι μόλις 24 χρονών και θα την ακούσεις σήμερα και θα καταλάβεις για τι διαμάντι μιλάμε από το ήθος της, από τη στάση της στη σκηνή και από τον τρόπο φυσικά που ερμηνεύει που είναι μαγικός. Και θα μας πει σήμερα και ένα ολοκαίνουργο τραγούδι της σε στίχους του Γερ. Ευαγγελάτου και μουσική του Ν. Αντύπα, λέγεται «βάρδια» και νομίζω μας αφορά όλους αυτό το τραγούδι», σημείωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ.: Στέφανε είναι από τις περιπτώσεις που θα πάει μπροστά

«Νομίζω ότι θέλει τη βοήθεια όλων μας και δεν το λέω επειδή τυχαίνει να είναι συνεργάτης μου απλά το λέω γιατί είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τα νέα παιδιά τα οποία ψάχνουν την εφήμερη αναγνωσιμότητα και δεν κοιτάνε την ουσία γιατί όσο ταλέντο και να έχεις αν το μυαλό σου λεει «να γίνω γνωστός», το έχασες. Δηλαδή η βιασύνη καταστρέφει τη μουσική, καταστρέφει την τέχνη, πρέπει όλα να παίρνουν σιγά-σιγά το χρόνο τους και να ωριμάζουν μέσα απ’ αυτή τη χρονική περίοδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ.: Είναι αυτή η περίφημη φράση τα 3 λεπτά δημοσιότητας που έλεγε ο Άντυ Γούρχολ

«Πολύ σωστά και πόσο σοφά το έλεγε και περί αυτού πρόκειται και μετά αυτά τα παιδιά παίρνουν ξαφνικά ένα υπερβολικό φως και ο τρόπος που σβήνει αυτό το φως είναι τραγικός και δημιουργεί μετά πάρα πολλά προβλήματα στο κάθε παιδί», επισήμανε ο κ. Κορκολής.

«Να μείνουμε όμως στα όμορφα έχω μαζί μου την Ελένη Δήμου που μας συνδέουν πάρα πολλά πράγματα γιατί μέσα σε αυτή τη συναυλία υπάρχουν και τραγούδια τα οποία έχω ενορχηστρώσει για μεγάλους δημιουργούς όπως ο Γιάννης Σπανός. Εκεί λοιπόν  έρχεται η Ελένη Δήμου να πούμε το «Προσωπικά», ένας δίσκος που είχα ενορχηστρώσει. Εκτός από την Ελένη Δήμου έχω τον Κώστα Μακεδόνα με τον οποίο έχουμε ωραία πράγματα να πούμε, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και ένα πολύ νέο παλληκάρι που ζει στο Λονδίνο και κάνει εξαιρετική καριέρα στη rock μουσική, την καθαρή rock μουσική και θα τον έχω κοντά μου, λέγεται Delta. Και όλο αυτό το έχουμε κάνει έτσι ώστε να είναι γιατί στο παρατσάκ το προλάβαμε να γίνει το γύρισμα στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά αλλά κάποια συμπληρωματικά έχουνε γίνει στο σπίτι μου και εμένα μου αρέσει αυτό που συνέβη γιατί και εγώ είμαι κλεισμένος στο σπίτι άρα όπως καταλαβαίνεις από το σπίτι πάμε νοερά στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», ανέφερε.

ΔΗΜ: Και είναι και ωραίος ο χώρος  του Δημοτικού 

«Είναι όμορφος ο χώρος, εγώ τον γνωρίζω αυτό το χώρο και ως σολίστ του πιάνου και ως συνθέτης με άλλα δηλαδή κομμάτια και άλλες μουσικές άλλα είναι ένα θέατρο κόσμημα όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά αλλά για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος. 

ΔΗΜ: Θα είσαι το βράδυ κοντά μας και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ που θα μας ανοίξεις λίγο την καρδιά 

«Μακάρι να το πετύχω, θα χαρώ πάρα πολύ να συμβεί αυτό γιατί  όλοι χρειαζόμαστε ψυχική ανάταση μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα που μας έχει βρει», κατέληξε.