Σάλος έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες ώρες, εξαιτίας μίας παρεξηγήσιμης φράσης, η οποία αποδόθηκε στον επίκουρο καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, και έχει ερμηνευθεί κακόβουλα από διάφορες πλευρές ως δήθεν κριτικής, την οποία φέρεται να ασκεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης για δήθεν πολιτικά φίλτρα, τα οποία θέτει η κυβέρνηση στις επιστημονικές αποφάσεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η επίμαχη φράση, η οποία αποδίδεται στον Γκίκα Μαγιορκίνη έχει ως εξής:

«Οπότε η έκφραση της επιστημονικής άποψης διεθνώς περνάει από πολιτικά φίλτρα. Δηλαδή αναλόγως εάν η επιστημονική άποψη ταιριάζει με το οποιοδήποτε πολιτικό αφήγημα είτε την επικυρώνουν είτε την ακυρώνουν. Δεν κοιτάνε αμιγώς την επιστημονική άποψη αντικειμενικά και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στο να εκφράζει κανείς μια επιστημονική άποψη όπως την σκέφτεται αντικειμενικά».

Για τους καλοπροαίρετους αναγνώστες δεν υπάρχει κανένα θέμα προς διευκρίνιση. Ο θόρυβος, όμως, ο οποίος έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες ώρες, μας έκανε να επικοινωνήσουμε με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος, σφόφρα ενοχλημένος, διαψεύδει τον ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίον η ως άνω φράση αναφέρεται στην κυβέρνηση ή στους πολιτικούς:

«Η αναφορά μου είναι απλή. Μιλώ για τις νοητικές υποδομές του καθενός μας, οι οποίες ‘μεταφράζουν’ σύμφωνα με το δικό μας πολιτικό αφήγημα όποια επιστημονική άποψη τύχει να αναγνώσουμε. Δεν κάνω καμία αναφορά σε κυβέρνηση ή κυβερνήσεις και αυτό είναι σαφές για κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη. Αλλιώς θα διαβάσω εγώ μία επιστημονική άποψη και αλλιώς εσείς, ενδεχομένως. Οι προϊδεάσεις του καθενός μας είναι ο παράγοντας ο οποίος θέτει πολιτικά φίλτρα στις αναγνώσεις μας»