Τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να αρχίσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού και ήδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον σχεδιασμό της διαδικασίας.

Βασικός πυλώνας για την ενημέρωση των πολιτών, δηλαδή για το πότε θα πάνε να εμβολιαστούν, θα αποτελέσει η άυλη συνταγογράφηση.

Όσοι δηλαδή θα έχουν γραφτεί μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, με την προτεινόμενη ώρα και μέρα ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο εμβολιασμού. Το επόμενο βήμα θα είναι να απαντά ο πολίτης με ένα ναι ή με ένα όχι για το αν τον βολεύει η ημερομηνία για τον εμβολιασμό.

Την άυλη συνταγογράφηση εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν ήδη 870.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί με τις τελευταίες ημέρες να μεγαλώνει ο αριθμός των εγγεγραμμένων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του parapolitika.gr, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μεγάλη άνοδος των αιτήσεων εγγραφών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, με αρμόδιες πηγές να κάνουν λόγο για αύξηση ρεκόρ με πενταπλασιασμό της κίνησης την Κυριακή.

Αυτό δείχνει το πόσο ώριμα και σοβαρά αντιμετωπίζουν το εγχείρημα του εμβολιασμού οι πολίτες, αφού η εγγραφή στην συγκεκριμένη ψηφιακή υπηρεσία αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα, ώστε να εμβολιαστούν γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Πώς να εγγραφείτε στην Άυλη Συνταγογράφηση

Η εγγραφή στην Άυλη Συνταγογράφηση είναι δωρεάν και απαιτεί λίγα λεπτά. Αρκεί να την ενεργοποιήσετε μια φορά και δε χρειάζεται να ασχοληθείτε ξανά με αυτή.

Δε χρειάζεται, δηλαδή, να κάνετε την παρακάτω διαδικασία κάθε φορά που χρειάζεστε συνταγογράφηση.

Εσείς απλά ενεργοποιείτε την άυλη συνταγογράφηση δίνοντας αριθμό κινητού τηλεφώνου ή/και email, και από εκεί και πέρα δέχεστε μελλοντικά όλες τις συνταγογραφήσεις σας.

Διαδικασία εισόδου σε Άυλη Συνταγογράφηση μέσω Gov.gr

Για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:

Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας

Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών

Το κινητό σας τηλέφωνο ή/ και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση

Συνδέεστε στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους όπου φιλοξενούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου www.gov.gr

Στη συνέχεια, επιλέγετε την Κατηγορία Υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια», και ακολουθώντας με τη σειρά τα εξής βήματα: θα οδηγηθείτε στην κεντρική σελίδα (login) της εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιλέγετε «Είσοδος με TaxisNet» και μετά «Είσοδος στην υπηρεσία».

Θα μεταφερθείτε στη σελίδα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των στοιχείων σας. Εισάγετε το username και το password που χρησιμοποιείτε στο σύστημα TaxisNet και επιλέγετε «Είσοδος».

Αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία που δώσατε, καλείστε να δώσετε την εξουσιοδότησή σας για την ανάκτηση προσωπικών σας δεδομένων (ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, πατώντας το κουμπί «Εξουσιοδότηση» στην οθόνη που ανοίγει.

Στη συνέχεια, εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους και επιλέγετε «Είσοδος».

Εμφανίζεται η σύνοψη των στοιχείων σας. Αφού ελέγξετε την ορθότητά τους, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

Μετά την επιτυχή σύνδεση, εισέρχεστε στη σελίδα της Άυλης Συνταγογράφησης στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιλέγετε «Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση» και στη συνέχεια, θα πρέπει να συμπληρώσετε το κινητό τηλέφωνο ή/και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμείτε να λαμβάνετε τα στοιχεία των συνταγών που εκδίδονται. Εάν συμπληρώσετε και τα δύο, τότε η αποστολή των στοιχείων της συνταγής γίνεται μέσω sms και email.

• Στο sms θα λάβετε το barcode της συνταγής, την ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης ισχύος της συνταγής.

• Στο email θα λάβετε το σύνολο της πληροφορίας της συνταγής (barcode της συνταγής, την ημερομηνία και ώρα καταχώρισής της, τη διάρκεια ισχύος της συνταγής, τις διαγνώσεις και τα φάρμακα).

Για την αποθήκευση των στοιχείων επικοινωνίας, τόσο του αριθμού κινητού τηλεφώνου όσο και του email, απαιτείται πρώτα η επιβεβαίωσή τους, μέσω ενός κωδικού που αποστέλλεται με sms και email, αντιστοίχως. Η διαδικασία είναι η εξής:

• Συμπληρώνετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή/και το email.

• Το κουμπί «Επιβεβαίωση» ενεργοποιείται.

• Πατώντας το κουμπί «Επιβεβαίωση», ανοίγει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο εισάγετε τον κωδικό που έχετε λάβει είτε μέσω sms, είτε μέσω email, αναλόγως το στοιχείο που θέλετε να επιβεβαιώσετε. Πατάτε «ΟΚ».

Αφού έχετε εισαγάγει επιτυχώς το PIN κινητού ή /και το PIN email, ανοίγει το παρακάτω παράθυρο και επιλέγετε «ΟΚ» για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Σημείωση: Στην περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής PIN εμφανίζεται σχετικό μήνυμα για λανθασμένο PIN, επιλέγετε «ΟΚ» για να κλείσει το παράθυρο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία επιβεβαίωσης.

Αποθήκευση Στοιχείων Επικοινωνίας

Έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων επικοινωνίας και προχωράτε στην «Υποβολή».