Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παραλαβή των πρώτων εμβολίων για τον κοροναϊό και τους πρώτους εμβολιασμούς.

Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα εμβόλια αναμένονται στην Ελλάδα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και μόλις μια ημέρα αργότερα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Πρώτοι θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος ενώ σειρά θα πάρει και ο ίδιος.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως στην κορυφή της λίστας των εμβολιασμών βρίσκονται οι υγειονομικοί ενώ ακολουθούν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι, γηροκομεία και ειδικές δομές και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε εργαζόμενους από πέντε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη ενώ αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη.

Έτοιμα τα πρώτα κέντρα εμβολιασμού

Τα τρία πρώτα κέντρα εμβολιασμού είναι ήδη έτοιμα και πλήρως εξοπλισμένα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορανοϊό.

Σε εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον βρέθηκε το MEGA, με τους γιατρούς να εξηγούν όλη τη διαδικασία από την στιγμή που ο πολίτης θα φτάνει στο κέντρο μέχρι τη στιγμή του εμβολιασμού.



Είναι ένα από 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία οι πολίτες θα προσέρχονται για να εμβολιαστούν από τις αρχές Φεβρουαρίου. Στο κέντρο Υγείας στο Ίλιον τρία ιατρεία έχουν διαμορφωθεί για να εμβολιάζονται περίπου 40 πολίτες ανά βάρδια.





Στο εμβολιαστικό κέντρο που έχει προετοιμαστεί στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, γιατροί και νοσηλευτές ετοιμάζονται για την έναρξη των εμβολιασμών. Στο Κέντρο Υγείας Ιλίου συστεγάζονται τρία εμβολιαστικά κέντρα, για τα οποία έχει διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος του ισογείου.



Τα εμβόλια θα φτάνουν στα εμβολιαστικά κέντρα σε θερμοκρασία ψυγείου, σε στερεή μορφή, και θα μπαίνουν στο ψυγείο με το οποίο έχουν εφοδιαστεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Για να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητη η απόψυξη και ανασύσταση.






Βήμα - βήμα πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Ραντεβού στο 13034

Το πιο σημαντικό στάδιο είναι ο καθορισμός της μέρας και της ώρας εμβολιασμού, αλλά και κι αν πολίτης πληρεί τα κριτήρια εμβολιασμού. Έτσι σε πρώτη φάση θα γίνεται ο έλεγχος των κριτηρίων μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr εισάγοντας τον ΑΜΚΑ είτε με μήνυμα στο 13034, το νέο αριθμό που θα μπει στη ζωή μας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός του ραντεβού με τους κωδικούς του TAXIS στην ίδια πλατφόρμα αλλά και στο 13034, ενώ ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες σε ΚΕΠ και φαρμακεία. Ο νέος 5ψήφιος αριθμός θα ενεργοποιηθεί λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των εμβολιασμών.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δυο βάρδιες πρωί και απόγευμα, αφού προηγουμένως οι πολίτες θα έχουν κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού τους. Η διαδικασία δεν θα ξεπερνάει τη μισή ώρα για κάθε πολίτη –το πολύ ένα τέταρτο αναμονή και άλλα 15 λεπτά για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων του εμβολιαστικού κέντρου, θα υπάρχει η δυνατότητα από άποψη χρόνου, να εμβολιαστούν μέχρι 170 άτομα ημερησίως.



Παρών στον εμβολιασμό σε καθεμία από τις 3 αίθουσες, θα είναι ένας γιατρός, μια νοσηλεύτρια ή επισκέπτης υγείας, ενώ στο εμβολιαστικό κέντρο θα υπάρχει και ένας επόπτης γιατρός.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει και το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δόση η οποία αναμένεται να είναι μέσα στις επόμενες περίπου 20 ημέρες από τον πρώτο εμβολιασμό.



Αμέσως μετά τον εμβολιασμό, θα γίνεται και η ηλεκτρονική καταγραφή της πράξης. Ο πολίτης που θα έχει εμβολιαστεί όμως δεν θα φεύγει αμέσως. Θα οδηγείται σε ένα δωμάτιο, όπου θα συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, ενώ θα παρακολουθείται για τουλάχιστον 15 λεπτά μη τυχόν υπάρξει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο.