Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει σήμερα στις 2 το μεσημέρι για την Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στην επιτυχημένη αθλήτρια, αλλά και σε όλα τα θύματα σεξουαλική κακοποίησης.

Η συνάντηση έρχεται μετά τη συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία περιέγραψε την τραυματική εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησής της από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κατονομάζοντας τον Αριστείδη Αδαμόπουλο. Η εξομολόγησή της σήκωσε κύμα συμπαράστασης προς την ίδια από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και εισαγγελική παρέμβαση.

Προκαταρκτική εξέταση

Συγκεκριμένα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε ήδη αυτεπαγγέλτως παραγγελία να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για το τί ακριβώς έγινε, με την Ολυμπιονίκη. Σήμερα, μάλιστα, αναλαμβάνει εισαγγελέας, ο οποίος θα καλέσει άμεσα τη Σοφία Μπεκατώρου σε κατάθεση. Έτσι, η χρυσή Ολυμπιονίκης θα μπορέσει να μιλήσει για το βιασμό που κατήγγειλε, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται να τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν νομικές πηγές, έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας θα ζητήσει και την κατάθεση σε πταισματοδίκη, που είχε δώσει η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία θα ερωτηθεί και για άλλα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που γνωρίζει για συναθλήτριες της. Εάν πάντως, στον εισαγγελέα προσέλθει για να καταγγείλει ανάλογο περιστατικό, θύμα από άλλο επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, θα ανοίξει νέα δικογραφία.

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ, δεύτερο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας παραιτήθηκε, ενώ διάσημοι συναθλητές της, όπως οι επίσης ολυμπιονίκες Νίκος Κακλαμανάκης και Αιμιλία Τσουλφά, τάσσονται στο πλευρό της. Συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση του προέδρου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά Γιάννη Παπαδημητρίου, την παραίτησή του υπέβαλε εγγράφως την Κυριακή και ο Γιώργος Χριστόπουλος, πρωην μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

«Αυτά τα γεγονότα δεν τα γνώριζα και διαφωνώ με τον τρόπο αντίδρασης της Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Γ. Χριστόπουλος. Επίσης, σύσσωμο το ΔΣ της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης, υπέβαλε την παραίτησή του, διαχωρίζοντας τη θέση του από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.



Αδαμόπουλος: «Να σεβαστούν την οικογένειά μου»



Από την πλευρά του, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο άνθρωπος που καταγγέλλει η Σοφία Μπεκατώρου ζήτησε από την Πολιτεία να σεβαστεί την οικογένειά του: «Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή».