Την εκτίμησή του ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής, κος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,  μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως: «Η επιδημία πηγαίνει καλά, είμαστε πάρα πολλές μέρες σε ένα δείκτη θετικότητας ποσοστών δηλαδή θετικών κρουσμάτων  στα 100 τεστ που γίνονται κάτω από 4%. Τις περισσότερες μέρες ήμασταν στο 2%, χθες ήμασταν στο 3% γενικά δηλαδή είμαστε σε ένα ασφαλές ποσοστό κρουσμάτων που είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει μετάδοση ουσιαστικά στην κοινότητα , υπάρχει σιγα-σιγά  μείωση». 

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τόνισε πως αποτελεί μεγάλο στοίχημα και πως θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμού του κράτους να αυξηθούν. «Το μεγάλο στοίχημα είναι επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά να καταφέρουμε σαν κοινωνία να κρατήσουμε αυτά τα καλά δεδομένα δηλαδή να μην ξεφύγει η κατάσταση γιατί είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα μια μικρή αύξηση κρουσμάτων θα φέρει», δήλωσε και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται η πολιτεία να έχει έντονους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όποιοι, ελάχιστοι φαντάζομαι, καταστηματάρχες δεν τηρούν τα μέτρα είτε από αφέλεια είτε από τον γνωστό ελληνικό ωχ αδελφισμό  ή από το συμφέρον «να ξεπουλήσω γρήγορα» αυτοί να τιμωρούνται παραδειγματικά έτσι ώστε να λειτουργούν ως αντικίνητρο στο να επαναληφθούν αυτές οι κακές συμπεριφορές και από τους άλλους. Δηλαδή δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική ευχέρεια μόνο των εμπόρων και του καταναλωτικού κοινού το τι θα γίνει, πρέπει να υπάρχει και το κράτος γιατί κατά αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο ότι τα πράγματα θα τηρούνται».

Για το θέμα των εμβολίων ο κ. Βασιλακόπουλος υπήρξε κατηγορηματικός σημειώνοντας ότι είναι η μόνη λύση απέναντι στην πανδημία, ενώ υπογράμμισε ότι σημαντικός είναι και ο προγραμματισμός που έχει γίνει. Ειδικότερα σημείωσε: «Ο εμβολιασμός, που είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα, έχει να αντιμετωπίσει τον κακό υπολογισμό που έκανε η ευρωπαϊκή επιτροπή στο ποια εμβόλια παρήγγειλε το καλοκαίρι και με ποια έκανε συμβάσεις. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι με τη Pfizer οι αμερικάνοι παρήγγειλαν το εμβόλιο  26 Ιουλίου και εμείς στις 11 Νοεμβρίου. Με την δε  Moderna  παραγγείλαμε το εμβόλιο 25 Νοεμβρίου άρα είναι λογικό να μην έχουμε τις απαραίτητες δόσεις από αυτέ τις εταιρείες.  Η ελπίδα μας είναι ότι επειδή έχουμε κάνει προσύμφωνα από το καλοκαίρι με την AstraZenaca για 300 εκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι καλύπτουμε 150 εκατομμύρια ευρωπαίους, έχουμε εξασφαλίσει και 280 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το Σεπτέμβριο από Pfizer και Moderna  φτάνουμε στα 2/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αν φτάσουμε στα 2/3  και προσθέσουμε και τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω φυσικής λοίμωξης φτάνουμε σε ένα ποσοστό πάνω από 70% και πετυχαίνουμε την ανοσία της αγέλης. Aρα η ελπίδα μας είναι η γρήγορη έγκριση του εμβολίου της Astra  επίσης το εμβόλιο της  Astra έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έχει πολύ πιο εύκολη διαχείριση, χρειάζεται ένα απλό ψυγείο».

Τέλος, ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα έχει εμβολιαστεί το  μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων, ανέφερε: «Εκτιμώ ότι το Πάσχα θα έχουμε λήξει με τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγάλους σε ηλικία και όλους αυτούς οι οποίοι προκαλούν πίεση στο σύστημα υγείας γιατί νοσούν πολύ συχνότερα σοβαρά και χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία οπότε το σύστημα υγείας θα πάψει να πιέζεται. Λογικά μέχρι το Σεπτέμβρη».