Πάκος (Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας) στα Παραπολιτικά 90,1: «Η ασφάλεια των Πανεπιστημίων είναι θέμα των Πρυτάνεων» Τις επιφυλάξεις του απέναντι στον τρόπο λειτουργίας της ασφάλειας των Πανεπιστημίων με την πρόσληψη αστυνομικών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ειδικότερα ο κ. Πάκος αναφορικά  με τις αντιδράσεις τους για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τη συγκρότηση του Σώματος Φύλαξης των πανεπιστημίων σημείωσε αρχικά ότι δεν είναι αντίθετος, ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει: «Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο είναι ξεκάθαρα πολιτικό και θέμα άλλου φορέα, όποιο θέμα είναι αυτό, να λύνεται με την Αστυνομία. Αν προσληφθούν αυτοί οι ανθρωποι κατά αυτό τον τρόπο ή τους προσλάβει το υπουργείο Παιδείας ή ανήκει κάπου αλλού ή τους ονομάσουμε κάτι άλλο όχι αστυνομικούς εάν γίνει κάτι επίμεμπτο θα επιληφθούν οι ίδιοι ή θα επιληφθούν οι δυνάμεις της Αστυνομίας; Άρα φορτώνουμε τον προϋπολογισμό της Αστυνομίας με 1.000 ανθρώπους για το θεαθήναι για να επιληφθεί η άλλη Αστυνομία. Δηλαδή φτιάχνουμε μια  Αστυνομία να τη φυλάει η υπόλοιπη  Αστυνομία πιστεύετε ότι αυτό του πράγμα, κατ΄αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει;».

 Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε «Εγώ προτείνω να μην ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αυτό το Σώμα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι  πρυτανικές αρχές. Έχουν αυτοδιοίκητο, έχουν ευθύνες πρέπει να είναι δημόσιοι υπόλογοι Πρέπει να μπουν φώτα και κάρτες εισόδου στα πανεπιστήμια».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πάκου στα Παραπολιτικά 90,1 έχει ως εξής:

Πάκος αναφορικά  με τις αντιδράσεις τους για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τη συγκρότηση του Σώματος Φύλαξης των πανεπιστημίων σημείωσε: «Δεν είμαι αντίθετος στο να υπάρχει προστασία και φύλαξη στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού, οι οικογένειες βάζουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια με πολύ κόπο, με πολλά έξοδα και τα στέλνουν σε αυτού του είδους τα πανεπιστήμια τα οποία είναι 40-45 χρόνια έτσι με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτείας και με ξεκάθαρη ευθύνη των πρυτανικών αρχών. Το ότι κάνουν ότι θέλουν κάποιες θλιβερές μειοψηφίες και δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να λειτουργήσει όπως πρέπει. Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο είναι ξεκάθαρα πολιτικό και θέμα άλλου φορέα, όποιο θέμα είναι αυτό, να λύνεται με την Αστυνομία. Αν προσληφθούν αυτοί οι ανθρωποι κατά αυτό τον τρόπο ή τους προσλάβει το υπουργείο Παιδείας ή ανήκει κάπου αλλού ή τους ονομάσουμε κάτι άλλο όχι αστυνομικούς εάν γίνει κάτι επίμεμπτο θα επιληφθούν οι ίδιοι ή θα επιληφθούν οι δυνάμεις της Αστυνομίας; Άρα φορτώνουμε τον προϋπολογισμό της Αστυνομίας με 1.000 ανθρώπους για το θεαθήναι για να επιληφθεί η άλλη Αστυνομία. Δηλαδή φτιάχνουμε μια  Αστυνομία να τη φυλάει η υπόλοιπη  Αστυνομία πιστεύετε ότι αυτό του πράγμα, κατ΄αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει;

Δ.ΠΑΚΟΣ:  Εγώ προτείνω να μην ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αυτό το Σώμα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι  πρυτανικές αρχές. Έχουν αυτοδιοίκητο, έχουν ευθύνες πρέπει να είναι δημόσιοι υπόλογοι Πρέπει να μπουν φώτα και κάρτες εισόδου στα πανεπιστήμια... Με αυτό που γίνεται εγώ θεωρώ ότι είμαι μια άμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι ο νόμος που υποτίθεται ψήφισε περί ασύλου δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη ή έχει κενά και φορτώνουνε  την Αστυνομία και τον προϋπολογισμό της με άλλους 1.000 ανθρώπους οι οποίοι είναι με ένα διαγωνισμό, την ίδια ώρα μια φιλελεύθερη κυβέρνηση  την πρόσληψη μέσω πανελληνίων εξετάσεων την έχει ουσιαστικά καταργήσει. Εμείς  θέλουμε αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Όταν ένας αστυνομικός μπαίνει μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ο οποίος είναι ένας τρόπος αδιάβλητος, κάθεται πάνω από 2 χρόνια στη σχολή, κάνει πρακτική εκπαίδευση αρκετό καιρό  έξω στα αστυνομικά τμήματα και στην Τροχαία παίρνει μια αστυνομική παιδεία και βγαίνει ένας αστυνομικός πιο ώριμος. Εδώ σε 30 μέρες και σε τρεις μήνες θα προσλάβεις κάποιους ανθρώπους και θα τους προσλάβεις σε ένα πού δύσκολο αντικείμενο που μπορεί να αναφλέξει τη χώρα. Δεν θέλουν ορισμένοι οποιαδήποτε ανάφλεξη να την αναλάβει άλλος φορέας.  Εμεις θα αντιδράσουμε μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια μας και με τις δυνατότητες που έχουμε».