Δύο δικηγόροι από τη Ρόδο προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά κατά του νόμου 4745/2020 που προβλέπει την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010).

Οι δύο δικηγόροι από τη Ρόδο εκπροσωπούν δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια.

Στην προσφυγή τους τονίζεται πως οι εντολείς τους «πλήττονται άμεσα με ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη», καθώς ο «νόμος Κατσέλη» ουσιαστικά καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά με το νόμο 4745/2020, ο οποίος «αποτελεί μνημόνιο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και απόπειρας κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος».

Ειδικότερα, οι δύο δικηγόροι προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το νόμο 4745/2020, μέσω της κοινής υπουργικής απόφασης (κ.υ.α.) 136042ΕΞ/2020, καθώς ευθέως δεν προσβάλλεται κανείς νόμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επίμαχη κ.υ.α. των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζει τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης εκκρεμών αιτήσεων του νόμου 3869/2010 («νόμου Κατσέλη») με τον οποίο παρέχεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, στην προσφυγή τονίζεται πως ο «νόμος Κατσέλη» προβλέπει ότι όσοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των «κόκκινων» δανείων τους, μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, εξασφαλίζοντας παράλληλα τόσο τα συμφέροντα των Τραπεζών, όσο και των οφειλετών.