Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Παρασκευή συνολικά 85.021 ελέγχους και κατέγραψαν 1.866 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Ακόμη, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 576.550€.Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (73.688).

Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας - Μη τήρηση αποστάσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
  • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έξι (6) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για παραβίαση ωραρίου και από 300€ πρόστιμο σε δύο (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ζαχαροπλαστείο για παρουσία πελατών στον εσωτερικό χώρο, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ από 1.000€ πρόστιμα σε τέσσερα (4) καταστήματα λιανικής πώλησης, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικής πώλησης και πρόστιμο 1.000€, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, καθώς και (10) πρόστιμα των 300€ έκαστο για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000€ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και από 300€ πρόστιμο σε τρεις (3) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη ψαροταβέρνας και επιβολή προστίμου 5.000€ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας. Επιπλέον επιβλήθηκαν σε τέσσερις (4) πελάτες ισάριθμα πρόστιμα των 300€, στη Θεσσαλονίκη.

η) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) πρόστιμα των 300€ σε ισάριθμα καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

θ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τέσσερα (4) πρόστιμα των 3.000€ έκαστο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ-μπαρ, για παραμονή πελατών έξω από αυτά, καθώς και επιβολή συνολικά δώδεκα (12) προστίμων των 300€ έκαστο σε πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κρήτης.

ι) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε καφετέρια και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ια) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 1.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ιβ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300€ πρόστιμο σε καθέναν από τους εννέα (9) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ιγ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση εκδήλωσης και από 300€ ευρώ πρόστιμο σε καθέναν από τους πέντε (5) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

ιδ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300€ πρόστιμο σε καθέναν από τους δεκαεπτά (17) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ιε) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 6.900€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση,

σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.