Η έκρηξη και φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο προκάλεσε black out την Κυριακή σε ολόκληρη την Αθήνα, με ερωτήματα να γεννούνται για τα αίτια της φωτιάς αλλά και το γεγονός πως δε λειτούργησαν οι ασφάλειες.

Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπ.Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, επιτόπου προκειμένου να διεξαχθεί άμεσα η έρευνα για τα αίτια της φωτιάς. Παράλληλα, το βασικό ερώτημα παραμένει και αυτό αφορά το γιατί δε λειτούργησαν οι ασφάλειες ώστε να περιοριστεί το γεγονός κι έφτασε το black out να επηρεάσει 1 εκατ. κόσμο σε Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας.

Τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί (;)

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει μετά το γεγονός έχει να κάνει με τα χρόνια που λειτουργεί ο συγκεκριμένος αυτοσχηματιστής και αν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στο παρελθόν. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ παραδέχεται ότι είναι παλιός, σχεδόν 30 ετών και σε έκθεσή του λέει ότι είναι ανάγκη να αντικατασταθούν οι διακόπτες. Ακόμη, διαπιστώνεται ότι προκύπτουν θέματα συντήρησης του συστήματος τόσο σε Αττική όσο και σε Πελοπόννησο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 14 ΚΥΤ και αν γίνει μια αντίστοιχη ζημιά όπως η χθεσινή, θα επαναληφθεί σε λίγο καιρό το black out και χωρίς να επικρατούν ακραίες συνθήκες, δηλαδή χωρίς καύσωνα ή αυξημένη ζήτηση.

Ανοχύρωτο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

«Τίναξε στον αέρα» το σύστημα φύλαξης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το χθεσινό black out στην Αττική, με αποτέλεσμα το σημαντικότερο ίσως μουσείο της χώρας να μείνει ανοχύρωτο. Όπως αποκάλυψε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετέβησαν στο Μουσείο 100 αστυνομικοί προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Είναι τόσο σοβαρό το γεγονός αυτό και δημιουργεί σκέψεις για το τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον με την ασφάλεια των εκθεμάτων, που τη Δευτέρα πήγε εκεί η Λίνα Μενδώνη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα φύλαξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «τυφλώθηκαν» οι κάμερες ασφαλείας και δε φαίνεται να λειτούργησε η γεννήτρια που υπάρχει στον Μουσείο. Κάτι που σημαίνει ότι για αρκετή ώρα τα μοναδικά και μεγάλης αξίας εκθέματα είχαν μείνει απροστάτευτα. Βέβαια, η άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας δημιούργησε ένα «τείχος» ασφαλείας.

Το υπουργείο Πολιτισμού διέταξε να πραγματοποιηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις για τη λειτουργία των συστημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Δείτε το σχετικό βίντεο