Φαρμάκης: Όποιος συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο- Διαφωνίες για τα περιφερειακά τμήματα
«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά ανέλαβαν από τον Ιανουάριο του 2020, φθάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, «κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές.
«Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της πορείας και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας. Επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα. Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας στρατηγικής» σημείωσε.
«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση.
«Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το… «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα, ας αναλάβουμε εμείς τον ρόλο που μας αναλογεί απέναντι στους πολίτες του τόπου μας και απέναντι στους χιλιάδες νέους του που θέλουν και αξίζουν ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στον τόπο τους. Και αυτός ο τόπος ξεκινάει από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας και φτάνει μέχρι τη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας ως εξής:
«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο».
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση, είχαν κληθεί και συμμετείχαν, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.