Ιδιαίτερα ψηλά παραμένουν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, αφού μπορεί να έπεσαν κάτω από τα 2.000, ωστόσο ο αριθμός των 1.913 μολύνσεων είναι τρομακτικός.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα τη θλιβερή πρωτιά συγκεντρώνει η Αττική, η οποία έχει τα μισά κρούσματα εκ του συνόλου της χώρας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δείχνει να έχει κλειδώσει η παράταση του καθολικού lockdown, για μια ή ακόμα και για δύο εβδομάδες. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με… νούμερα που προκαλούν πονοκέφαλο.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 869 μολύνσεις.

Αναλυτικότερα, τα κρούσματα στην Αττική καταγράφονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 99

Βόρειος Τομέας Αθηνών 106

Δυτική Αττική 31

Δυτικός Τομέας Αθηνών 134

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 235

Νήσων 17

Νότιος Τομέας Αθηνών 104

Πειραιάς 14

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 200 κρούσματα, με αποτέλεσμα η συμπρωτεύουσα να είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Οριακά κάτω από τα 100 κρούσματα -στα 98- βρίσκεται η Αχαΐα.

Η Εύβοια έχει 54 μολύνσεις και 47 η Λάρισα. Την ίδια ώρα η Αρκαδία που από αύριο Πέμπτη τίθεται σε καθεστώς καθολικού lockdown, καταγράφει 28 κρούσματα.

Δείτε αναλυτικά:




Κικίλιας: Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

Στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν λίγη υπομονή.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η κάλυψη των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό (ΜΕΘ-Covid) στην Αττική φτάνει το 90%, με 235 κλίνες να είναι κατειλημμένες.

Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 168 εισαγωγές την Τρίτη και 186 τη Δευτέρα.

Εκτάκτως η σύσκεψη στον ΕΟΔΥ αύριο υπό τον Τσιόδρα

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι εκτάκτως αύριο, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Απομακρύνεται η άρση του lockdown - Το σχέδιο για αγορά και σχολεία

Η συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα απομακρύνει τον στόχο για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Με δεδομένο πως η παράταση της μίας εβδομάδας έχει κλειδώσει, η πορεία θα δείξει τι θα γίνει με τη δεύτερη.

Οι ειδικοί λένε πως η δεκαπενθήμερη παράταση είναι επιβεβλημένη. Γιατί όμως χρειάζεται παράταση 2 εβδομάδων στο σκληρό lockdown;
Επειδή μόνο τότε θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από χίλια εξηγούν οι ειδικοί, και αυτό θα γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση μέτρων, αποστάσεις και μάσκες.

Τα σενάρια για άνοιγμα αγοράς & σχολείων

Από την στιγμή που οι νεκροί παραμένουν σταθεροί οι ειδικοί λένε πως τα μηνύματα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα, από την άλλη στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα με κάποιο τρόπο του εμπορίου για να μπουν λεφτά στα ταμεία.

Πιθανότερος τρόπος θεωρείται το τρίωρο SMS και υπάρχει έτοιμη νέα πλατφόρμα αποκλειστικά για ψώνια στο 13032, όμως το click away έχει κινδύνους και αυτοί προβληματίζουν.

Το άνοιγμα των σχολείων από την άλλη πάει πίσω.

Θα έπρεπε να είχαμε διπλασιάσει ήδη τους εκπαιδευτικούς λένε οι ειδικοί που σημειώνουν πως δεν είναι λύση να είναι τα πάντα κλειστά τα σχολεία.

Καλύτερη η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Στη ζυγαριά μπαίνει και η αντοχή του συστήματος υγείας. Μέσα σε δύο ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 10%, φτάνοντας τους 357. Στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα λύματα, υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στην Πάτρα από την άλλη, στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας νοσηλεύονταν χθες 40 ασθενείς στην κλινική και 6 στη ΜΕΘ ενώ σχεδόν γεμάτες ήταν οι δύο κλινικές κορωνοϊού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπουν στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που θα αποφασίσει ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη, αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής.

Γεμάτες οι ΜΕΘ

Η ένταση της πανδημίας, έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής για νοσηλεία ασθενών Covid-19 έχουν πληρότητα 90%.

Συνολικά, τα διαθέσιμα κρεβάτια δεν ξεπερνούν τα 15 και ζήτημα πλέον είναι πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία.

Η πληρότητα των κλινικών Covid-19 και των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί πανελλαδικά.