Με όλα τα δεδομένα να είναι αρνητικά, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να είναι εξίσου εκρηκτική, η κυβέρνηση ξεκινάει νέο μαραθώνιο συσκέψεων προκειμένου να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Ήδη το πρωί εκτάκτως κλήθηκαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας καθώς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Αργότερα θα ξεκινήσει και η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.  


Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που εξετάζονται, προτεραιότητα θα δοθεί στους περιορισμούς των μετακινήσεων των πολιτών.

Πηγές του parapolitika.gr αναφέρουν ότι οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις θα αφορά το σύνολο της χώρας. Παράλληλα, θα εξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης  μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Στα σενάρια που επεξεργάζονται και αναμένεται να εξεταστούν είναι και το μέτρο της τηλεργασίας στο δημόσιο κατά 50%.

 Στις οριζόντιες παρεμβάσεις, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και θα κληθούν να εξετάσουν οι επιδημιολόγοι σήμερα για να τοποθετηθούν επιστημονικά, περιλαμβάνεται και το καθολικό lockdown στην Επικράτεια για τις επόμενες 15 ημέρες, με αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων που αφορούν στην κινητικότητα του πληθυσμού.

 

Σε άλλα οριζόντια μέτρα περιλαμβάνεται, η επιστροφή των σχολείων όλων των βαθμίδων στην τηλεκπαίδευση και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Κατάργηση ενδεχομένως θα αποφασιστεί για κάποια μέτρα που έχουν επιβαρύνει τους πολίτες, χωρίς να έχουν αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα και μετά.

 Η διπλή χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό αναμένεται να είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία θα υπάρξει ισχυρή σύσταση, ενώ θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους, ακόμη και τους εργασιακούς.



 Σημειώνεται ότι όπως άφησε εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα νέα μέτρα που θα αποφασισθούν θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 16 Μαρτίου, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα του εμπορίου  με τον κωδικό 13032.

 Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης που μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για παρεμβάσεις στις μετακινήσεις.

 Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Όπως η ίδια ανέφερε μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι ο κωδικός με το νούμερο  6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

 Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

 Λιανεμπόριο

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση. 

 «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.  

 Τσικνοπέμπτη

Για την τσικνοπέμπτη είναι γνωστές οι απαγορεύσεις και όπως αναφέρουν και οι ειδικοί θα γιορταστεί στα μπαλκόνια. Μάλιστα, η κ. Πελώνη, έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνικη μας φούσκα». 

  Συναγερμός στους επιδημιολόγους

 Την ίδια στιγμή ο συναγερμός στους επιδημιολόγους είναι έντονος.

Από την πλευρά του ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε την μεγάλη ανάγκη για ένα σκληρό lockdown.



 Θωμαΐδης: Χωρίς άμεσα μέτρα, θα έχουμε 3.000 κρούσματα

Ακόμη πιο δραματικός ήταν στις εκτιμήσεις του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στη χώρα μας, ο  Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ κ. Θωμαίδης. Ο κ. Θωμαίδης μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 κάνοντας λόγω για 3000 κρούσματα ημερησίως.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «χωρίς άμεσα μέτρα θα έχουμε 3.000 κρούσματα.



Ασφυξία στα νοσοκομεία

 Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA.

O κ. Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο του κοροναϊού, την ώρα που η έκρηξη των κρουσμάτων έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία και έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, σημείωσε πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα.