Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς και κυβέρνηση η βραδύτατη αποκλιμάκωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ. 

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 2.301 νέα κρούσματα του κορoνοϊού, ενώ παράλληλα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 452 στις ΜΕΘ Covid όλης της χώρας.

Για μια ακόμα ημέρα, η Αττική καταγράφει τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι 1.153 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι περίπου τα μισά από τα 2.301 του συνόλου της χώρας.

Οι μεταλλάξεις σαρώνουν 38 Περιφέρειες της Ελλάδας

Στα «αγκάθια» αυτά για τον τερματισμό της καραντίνας, προστίθεται και η ανησυχία που εμπνέει σε πολλούς ειδικούς η μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις.

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς είναι πολύ εύκολο, λόγω των μεταλλάξεων, η κατάσταση να ξεφύγει και να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική μετάλλαξη διασπείρεται ταχέως στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας).

Αρνητική πρωτιά έχει η Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), η Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46), το Λασίθι (30) της Κρήτης, η Λάρισα (28), η Αχαΐα (22), η Κοζάνη (21), και η Εύβοια (12).

Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990.

Συναγερμός για δύο κρούσματα νέων μεταλλαγμένων στελεχών με ανθεκτικότητα στο εμβόλιο

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού που ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρούσματα των δυο νέων μεταλλάξεων διαπιστώθηκαν στην Αττική και καταγράφηκαν από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των δυο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί έντονα για αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Ο κοροναϊός «γονατίζει» τα νοσοκομεία - Κατακόρυφη η αύξηση των εισαγωγών

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχουν κρεβάτια ενώ αρχίζουν να εξαντλούνται και στις κλινικές. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό αριθμό ενώ οι διασωληνομένοι πιέζουν το σύστημα υγείας.

Τρομάζουν οι εισαγωγές

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική. Μόνο χθες έγιναν άλλες 387 εισαγωγές εκ των οποίων οι 222 σε νοσοκομεία της Αττικής η οποία πολιορκείται από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, στον Ευαγγελισμό, χθες, εισήχθησαν 25 περιστατικά covid, ενώ στο Αττικό εισήχθησαν 55 περιστατικά covid.

Την ίδια ώρα τα λύματα προβληματίζουν τους ειδικούς αφού μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί μείωση του ιικού φορτίου.

Εγγραφο του υπ. Υγείας για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα

Κατ’ επείγον έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές με το οποίο τους ζητά καταγραφή των κλινών ΜΕΘ που θα διαθέσουν στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά απέστειλε το υπουργείο Υγείας.

Το έγγραφο απεστάλη στο πλαίσιο της σύμπραξης του ΕΣΥ με τον Ιδιωτικό τομέα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Κοντοζαμάνης: Το σύστημα Υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται

Το σύστημα  Υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα  και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να  είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας  των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι  πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα την χαρακτήρισε "εποικοδομητική", λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και "φυσικά ανάλογα πως θα εξελιχθεί η νόσος εξετάζονται όλα τα σενάρια ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν  στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα".

Γκάγκα: Γίνεται προσπάθεια να μπει ο ιδιωτικός τομέας στη μάχη της πανδημίας

Για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ μίλησε η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα.

«Είναι δύσκολο, δεν σταματάει, δεν τελειώνει, μας έχει κουράσει απίστευτα όλο αυτό το πράγμα και μας προβληματίζει πάρα πολύ. Γενικά, προσπαθούμε να κάνουμε μετατροπές σε ΜΕΘ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα δώσουμε ό,τι έχουμε για να το προλάβουμε. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εμβολιαστούμε», μίλησε η καθηγήτρια στο Open.

Η κυρία Γκάγκα, είπε χαρακτηριστικά ότι «χθες είχαμε έναν 20χρονο που διασωληνώθηκε κι ένας 38χρονος επίσης. Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας».

Οσον αφορά στις ιδιωτικές κλινικές η κυρία Γκάγκα είπε ότι «γίνεται προσπάθεια να μπει κι ο ιδιωτικός τομέας. Στέλνουμε κόσμο που δεν χρήζει αυξημένης φροντίδας. Θέλουμε να κρατήσουμε τα περιστατικά που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα».

Το μέλος της Επιτροπής τόνισε πως δεν είναι υπέρ των στρατιωτικών μέτρων, καθώς ο καθένας πρέπει να προσέχει μόνος του.