Αριστεροπόδαρος, αδύνατος αλλά μυώδης, μετρίου αναστήματος, κοντοκουρεμένος, πιθανόν  αθλητής  και σε κάθε περίπτωση χούλιγκαν  είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο νεαρός  που επιτέθηκε πρώτος  στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ χθες το βράδυ στη Νέα Σμύρνη. Ο δράστης, διήνυσε τρέχοντας απόσταση  εκατό μέτρων προς την εποχούμενη περίπολο παρότι οι υπόλοιποι της ομάδας του υποχωρούσαν εκείνη την ώρα από τα σημεία έντασης, τράβηξε το θύμα από πίσω, το έριξε από τη μοτοσικλέτα και έπειτα άρχισε να το χτυπά μαζί με τους συνεργούς του που έσπευσαν, επίσης τρέχοντας προς τα εκεί. 


Πέραν της κατάθεσης που έδωσε ο αστυνομικός, σοβαρές  αξιολογούνται  δύο ακόμη μαρτυρίες εκ των  οποίων η μία αναφέρει ότι  ο χούλιγκαν φαίνεται  να μην έδρασε αυτοβούλως αλλά κατόπιν εντολής  που του μεταφέρθηκε εκείνη  τη στιγμή προφορικά από τρίτο πρόσωπο το  οποίο επίσης οπισθοχωρούσε. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κινήθηκε αντίθετα με τα υπόλοιπα  80-100 άτομα εναντίον 20 αστυνομικών και αφού τους αιφνιδίασε χτυπώντας τον τελευταίο, εξαφανίστηκε Η ενέργεια του χαρακτηρίζεται στοχευμένη και επαγγελματική.

 Οι έρευνες για ταυτοποίηση

Με τα παραπάνω στοιχεία οι αστυνομικές αρχές επιχειρούν να ταυτοποιήσουν  τον δράστη της χθεσινής επίθεσης στη Νέα Σμύρνη, και ήδη σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μπαλάσκα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.

  Παράλληλα όπως σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας: «Οι υπαίτιοι και βασικά ο πρώτος υπαίτιος που έριξε τον αστυνομικό από το μηχανάκι θα βρεθεί και θα πληρώσει στην δικαιοσύνη».

  Ο συνδικαλιστής της ελληνικής Αστυνομίας, μιλώντας στο Open έδωσε σοκαριστικά στοιχεία από την επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ λέγοντας πως μεταξύ άλλων, οι δράστες είχαν μαζί τους σιδερολοστούς και πέτρες, ενώ πριν τον χτυπήσουν του έβγαλαν και το κράνος.

  Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να αναγνωριστούν πρόσωπα από την επίθεση στον αστυνομικό.


  «Αυτό που προέχει είναι να ηρεμήσουμε όλοι. Ηδη η υπηρεσία είναι στο στάδιο που επεξεργάζεται το βίντεο για να προχωρήσει στις αναγνωρίσεις, για να πάει το θέμα στην δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

  Στη συνέχεια προχώρησε σε λεπτομέρειες της επίθεσης περιγράφοντας τα όσα σοκαριστικά πέρασε ο άτυχος αστυνομικός.

 «Υπήρχε ένα ειρηνικό κομμάτι στην διαδήλωση. Ενα κομμάτι όμως δεν ήταν ειρηνικό. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο αυτός που κάνει την αρπαγή του συναδέλφου, αλλά και οι άλλοι που συνωστίζονται για το ποιος θα περάσει πρώτος να τον κλωτσήσει. Πρέπει να σας πω ότι στο σημείο βρήκαμε πέτρες, σιδερολοστούς και ξύλα με αίμα πάνω τους και τρίχες από το κεφάλι του συναδέλφου. Ηταν δολοφονική επίθεση. Πριν του το κάνουν αυτό, του αφαίρεσαν το κράνος για να τον χτυπήσουν στο κεφάλι» είπε χαρακτηριστικά.

 «Δεν έχουμε άλλον Κορκονέα»

Παράλληλα, ο κ. Μπαλάσκας, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι στο σώμα δεν υπάρχει κανένας άλλος Κορκονέας.

Υποστήριξε πως οι δράστες της επίθεσης επιζητούν να υπάρξει ένας νέος Κορκονέας, αλλά «είμαστε εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αστυνομικοί και άλλον Κορκονέα δε θα έχουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, ο 27χρονος αστυνομικός είναι πολυτραυματίας, με τα σοβαρότερα χτυπήματα να είναι στο κεφάλι.

 «Έχουμε να κάνουμε με αρπαγή αστυνομικού στην προκειμένη περίπτωση», δήλωσε ο κ. Μπαλάσκας.


 Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε επίσης στο Mega  κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε στους τραυματίες αστυνομικούς λέγοντες πως είναι πέντε στο σύνολο με τους τρεις να παραμένουν νοσηλευόμενοι. Για τον 27χρονο αστυνομικό, είπε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τη ζωή του.

 Συνολικά για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, υποστήριξε ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ενώ δήλωσε πως η αστυνομία πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να απομονωθούν οι φωνές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά για να δημιουργηθούν τέτοια θέματα.

 Ο κ. Χρονόπουλος μίλησε για τη στιγμή των επεισοδίων και την τακτική που ακολούθησε η αστυνομία τόσο κατά τη διάρκεια αυτών όσο και κατά τον τραυματισμό του 27χρονου αστυνομικού.

 «Είμαστε όλοι μαζί γιατί οι αστυνομικοί είναι μέσα στην κοινωνίας μας», κατέληξε.

«Μικροπολιτική  εκμετάλλευση της υπέρμετρης βίας ενός αστυνομικού»

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση της υπέρμετρης βίας ενός αστυνομικού, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος Αστυνομικών Αθήνας, Νίκος Ρήγας, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού.

Ειδικότερα ο κ Ρήγας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην  εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου επεσήμανε: «Δεν διασαλεύεται σε τίποτα η εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, είναι διασαλευμένη και διασαλεύεται διαρκώς η σχέση μεταξύ αστυνομικών και μπαχαλάκηδων.   Μην μπερδεύεται τη χθεσινή εικόνα με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο οποίος εμπιστεύεται την Αστυνομία.

Η εικόνα της Κυριακής είναι μια απαράδεκτη εικόνα, καταδικαστέα, το είπαμε απερίφραστα σε όλους τους τόνους ενός αστυνομικού  ο οποίος χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία κατά ενός έλληνα πολίτη. Το καταδικάσαμε, το στηλιτεύσαμε  και για αυτό το λόγο πλέον η υπόθεση έχει πάει και στα πειθαρχικά  όργανα της Αστυνομίας και την ποινική Δικαιοσύνη ενδεχομένως. Χθες είδαμε καταρχήν μια μικροκομματική, μικροπολιτική  εκμετάλλευση της υπέρμετρης βίας ενός αστυνομικού η οποία μετατράπηκε ξαφνικά σε μια αστυνομική βία συλλήβδην. Αισθάνεστε αστυνομική βία για μια αστυνομία που ένα χρόνο τώρα ασχολείται με μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, κορονοϊό χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, μέρες, νύχτες συνεχώς; Άρα κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, να πυροδοτήσουν μια  ένταση για  κάποια συμφέροντα» .

 Παράλληλα τόνισε ο κ. Ρήγας πως χθες αυτοί που βγήκαν να διαδηλώσουν που κάποιοι από αυτούς προκάλεσαν τα επεισόδια, μια μειοψηφία ευτυχώς, μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα και για κράτος δικαίου λένε κάπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου οτι όταν κάποιος κάνει ένα λάθος με τη μέθοδο της συλλογικής ευθύνης αφαιρούμε τη ζωή από κάποιον άλλο απλά επειδή φοράνε την ίδια στολή; Κάποιοι άνθρωποι χθες μετέτρεψαν ένα πλημμέλημα, ένα πταίσμα  μιας αστυνομικής υπέρμετρης βίας σε ένα μεμονωμένο περιστατικό το μετέτρεψαν σε μια εγκληματική πράξη, σε ένα κακούργημα με μορφή βεντέτας και αντεκδίκησης.

Δεν μας ικανοποιούν πλέον δηλώσεις καταδίκης και καταδίκης, εδώ πρέπει κάποιοι που έχουν τις ευθύνες της χώρας στα χέρια τους, και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και αυτοί που είναι σήμερα, να πάρουν αποφάσεις επιτέλους».