Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, μιλώντας στο διαδικτυακό εργαστήρι που συνδιοργάνωσε η «Λέσχη της Βενετίας» (Club of Venice) με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και άλλους φορείς.

Ως μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Λέσχης της Βενετίας και εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε πως οι νέες προκλήσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις να είναι ανοικτές στους πολίτες. Μια ανοικτή διακυβέρνηση σημαίνει διαφάνεια διαδικασιών, πληρότητα ενημέρωσης, έγκαιρη παροχή πληροφοριών και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι σε πολλές χώρες, παρέχονται πληροφορίες στους πολίτες ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας.

Με την ευκαιρία, παρουσίασε την επίσημη πύλη που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημιούργησε για τον COVID-19 (https://eody.gov.gr), όπου οι πολίτες μπορούν να βρίσκουν κεντρικές, αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Επίσης, αναφέρθηκε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο πληροφόρησης για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την πανδημία COVID-19, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα ισχύοντα μέτρα ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η κρίση, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, παίζει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που κατανοούμε τη Διακυβέρνηση. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων παρουσιάζουν μια ευκαιρία: τη δημιουργία μιας ανοικτής Διακυβέρνησης, προκειμένου να εφαρμοστούν καινοτόμες και συμμετοχικές δημόσιες πολιτικές, πολιτικές ανοικτές στους πολίτες, πολιτικές για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών, ανέφερε.

Το εν λόγω διαδικτυακό εργαστήρι, με θέμα «Επικοινωνία και Ανοικτή Διακυβέρνηση σε καιρούς κρίσης» (Communication and Open Governance in a Time of Crisis), συνδιοργάνωσε η «Λέσχη της Βενετίας» (Club of Venice) με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανοικτής Διακυβέρνησης (Open Governance Network for Europe), τη Δημοκρατική Κοινωνία (Democratic Society), το μη κερδοσκοπικό διεθνές ερευνητικό δίκτυο «Herbert Simon Society», τη διεθνή πρωτοβουλία «Open Government Partnership» και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, το διαδικτυακό εργαστήρι συγκέντρωσε πολλές προσωπικότητες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με σκοπό να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το θέμα της διαχείρισης της επικοινωνίας και της ενημέρωσης των πολιτών κατά την περίοδο σημαντικών κρίσεων, όπως η πανδημία Covid-19 ή η κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσχη της Βενετίας είναι ένα ευρωπαϊκό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, εμπειρογνώμονες και υψηλόβαθμα στελέχη από το χώρο της Επικοινωνίας και της Δημόσιας Διπλωματίας.