Μέσα στον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εµβολιασµός της ευπαθούς οµάδας Β, δηλαδή για τους περίπου 800.000 συνανθρώπους µας µε σοβαρό υποκείµενο νόσηµα, επικίνδυνο για νόσηση από COVID-19, ηλικίας 18-59 ετών. Η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τον καθορισµό των ραντεβού άνοιξε χθες. Κάτι που αποδεικνύει ότι η χώρα µας βρίσκεται, και µάλιστα µε πολύ υψηλούς ρυθµούς, στην τελική ευθεία πριν από τον εµβολιασµό του γενικού πληθυσµού.

Την ίδια στιγµή, η χώρα µας παρέλαβε κανονικά την περασµένη Τετάρτη τις πρώτες 33.600 δόσεις του µονοδοσικού εµβολίου της φαρµακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson, η οποία έχει προγραµµατίσει να παραδώσει άλλες περίπου 37.000 δόσεις µέσα στον Απρίλιο. Οµως, µέχρι να αποφανθεί οριστικά την ερχόµενη εβδοµάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων (EMA) για την ασφάλεια του εµβολίου της Johnson & Johnson, οι 33.600 δόσεις θα παραµείνουν αποθηκευµένες στην Ελλάδα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που θέλουν να γνωρίζουν οι επιστήμονες, τα σενάρια που υπάρχουν και η έναρξη καθορισμού ραντεβού για εμβολιασμό της ευπαθούς ομάδας Β, ηλικίας 18-59 ετών

Μάλιστα, η προαναγγελθείσα καθυστέρηση των παραδόσεων του εµβολίου της Johnson & Johnson στις χώρες της Ε.Ε., εξαιτίας της σοβαρής εµπλοκής που σηµειώθηκε την περασµένη εβδοµάδα στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να προκαλέσει καµία σοβαρή ή άλλη ασυνέχεια στην εµβολιαστική εκστρατεία της χώρας µας, καθώς, όπως ανακοίνωσε την περασµένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει µέχρι το τέλος του ερχόµενου Ιουνίου επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις εµβολίων των εταιρειών Pfi zer - BioNTech.

Κατά τα λοιπά, ανοίγει αύριο Τετάρτη, 21 Απριλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό για την ηλικιακή κατηγορία 55- 59 ετών, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας, µε το σύνολο των εν λόγω δύο πληθυσµιακών οµάδων να φτάνει περίπου τους 900.000 συνανθρώπους µας.

Τέλος, την ερχόµενη Παρασκευή, 23 Απριλίου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό της ηλικιακής κατηγορίας 50-54 ετών, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο εµβολιασµός της ηλικιακής κατηγορίας 40-49 ετών θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου.

Σχεδιο_χωρις_τιτλο_31_

Ποιοι ανήκουν

Στην οµάδα Β εντάσσονται, µεταξύ άλλων, µεγάλες υπο-οµάδες ασθενών, οι οποίοι κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω νέου κορονοϊού. Αυτές ταξινοµούνται από την Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµού ως εξής:

  • Ασθενείς µε χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα µε συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση µε καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική µαρµαρυγή, χρόνια ισχαιµική καρδιοπάθεια, µυοκαρδίτιδες, µυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θροµβοεµβολικής νόσου.
  • Ασθενείς µε σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.
  • Ασθενείς µε νοσογόνο παχυσαρκία, µε δείκτη µάζας σώµατος 40 kg/m2.
  • Ασθενείς µε χρόνια νοσήµατα του αναπνευστικού, ειδικότερα µε χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, διάµεσους νόσους του πνευµονικού παρεγχύµατος, σοβαρό άσθµα µε λήψη σε µόνιµη βάση κορτικοειδών από το στόµα ή βιολογικών παραγόντων.
  • Ασθενείς µε καρκίνο συµπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαµβάνεται στην κατηγορία ασθενών της οµάδας Α).
  • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς και µε λοίµωξη HIV (µε CD4 >200 κύτταρα/µL).
  • Ασθενείς µε χρόνια νεφρική νόσο.
  • Ασθενείς µε χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούµενη κίρρωση ήπατος.
  • Ασθενείς µε χρόνια νευρολογικά νοσήµατα, ειδικότερα µε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιµικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήµατα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονοµικά και εκφυλιστικά νευροµυϊκά νοσήµατα.
  • Ασθενείς µε σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
Στο... χωριό

Εξάλλου, όσο το δυνατόν πιο κοντά στη Μεγάλη Εβδοµάδα θα συνεδριάσουν τα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, προκειµένου να εκτιµήσουν εάν η επιδηµιολογική επιβάρυνση της χώρας µας επιτρέπει την άρση της απαγόρευσης της διαπεριφερειακής κινητικότητας των πολιτών και την ασφαλή δυνατότητα για «Πάσχα στο χωριό».

Σχεδιο_χωρις_τιτλο_32_

∆ύο εβδοµάδες πριν από το Πάσχα και µε δεδοµένο ότι ο εβδοµαδιαίος δείκτης θετικότητας έχει ήδη µειωθεί κάτω από το 5,5%, µε τον µέσο όρο των ηµερήσιων κρουσµάτων να αναµένεται την ερχόµενη εβδοµάδα να βρεθεί ακόµα και κάτω από τα 2.500, κυβέρνηση και Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας προσδοκούν µια ακόµα πιο αισθητή µείωση των κρουσµάτων για τη Μεγάλη Εβδοµάδα, προκειµένου να καταστεί δυνατόν και αρκούντως ασφαλές να ικανοποιηθεί η σχετική κοινωνική αναµονή για «αποσυµπίεση» διά του Πάσχα, αλλά πάντα υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ευλαβικής τήρησης όλων των σχετικών µέτρων προστασίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Απριλίου