Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περισσότεροι από 770 χιλιάδες με δύο δόσεις. Τέσσερις μεγάλες κατηγορίες πολιτών, με βάση συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις, την ηλικία (55-59 και 50-54 χρόνων) και το επάγγελμα (εκπαιδευτικοί), θωρακίζονται πλέον κατά του κοροναϊού.

Διάχυτη η αισιοδοξία για το πρόγραμμα εμβολιασμών 

«Σήμερα σπάσαμε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών στην Ελλάδα. Κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας» ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τους επόμενους δύο μήνες τα εμβολιαστικά κέντρα θα τροφοδοτηθούν με 4,5 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο το 45% του πληθυσμού να έχει δημιουργήσει ανοσία τον Ιούνιο.

Οι σπάνιες παρενέργειες που προκαλούν τα εμβόλια των Johnson & Johnson και AstraZeneca, κινδυνεύουν ωστόσο να ανατρέψουν το πρόγραμμα εμβολιασμού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια αυτή την περίοδο είναι από την εταιρεία AstraZeneca.

Ανάλογης τεχνολογίας εμβόλιο με εκείνο της AstraZeneca είναι της Johnson and Johnson, οι εμβολιασμοί με το οποίο έχουν παγώσει προσωρινά εν αναμονή των αποφάσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις παρενέργειες.

Δείτε το σχετικό βίντεο: