Δυόμισι χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της έφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης για τη 40χρονη Δήμητρα από τη Θεσσαλονίκη που είχε βρει φρικτό θάνατο στα χέρια του φίλου της.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε συγκλονίσει τη χώρα τον περασμένο Μάιο, όχι μόνο για την πρωτοφανή αγριότητά της, αλλά και για το γεγονός ότι την άτυχη γυναίκα δεν είχε αναζητήσει κανείς από τον Δεκέμβριο του 2018 οπότε και είχε εξαφανιστεί. Ήταν χάρη στο ενδιαφέρον ενός αστυνομικού γείτονά της που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας προμελετημένης ανθρωποκτονίας, σε μία υπόθεση που φτάνει πλέον στα δικαστήρια χωρίς να υπάρχει πτώμα.

Ο 39χρονος, σήμερα, φερόμενος ως δράστης παραπέμπεται με βούλευμα στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Μετά τη σύλληψή του, ο κατηγορούμενος είχε αρνηθεί ότι σκότωσε τη 40χρονη μικροσκοπική-όπως τη χαρακτήρισε- γυναίκα, ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι την είχε τεμαχίσει με κοπίδι και ηλεκτρικό πριόνι, ρίχνοντας τα μέλη του σώματός της στη σόμπα του σπιτιού του.

Η άτυχη Δήμητρα ήταν τοξικομανής και παρακολουθούσε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Μαρτυρίες την ήθελαν να τα πηγαίνει καλά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ την εποχή που έχασε με τόσο ανατριχιαστικό τρόπο τη ζωή της έψαχνε για δουλειά. Έμενε μόνη της στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ενώ είχε χάσει τους γονείς και την αδελφή της. Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους που ο 37χρονος τότε φίλος της, επίσης τοξικομανής, παρέμενε ψύχραιμος κάνοντας αναλήψεις από τον τραπεζικό της λογαριασμό καθώς γνώριζε ότι η γυναίκα ήταν μόνη στον κόσμο και ουδείς θα την αναζητούσε. Την εποχή που δολοφονήθηκε η Δήμητρα έμενε με το μελλοντικό -όπως μένει να αποδειχτεί- δολοφόνο της στο σπίτι που νοίκιαζε εκείνος, στον οικισμό «Δραμινών», στο Φίλυρο.

Τι λέει το βούλευμα

Οι δικαστές του Συμβουλίου, μελετώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, συμπέραναν ότι ο δράστης «με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, με χρήση αντικειμένου ή με κρούση της ιδιαίτερα αδύνατης και μικρόσωμης παθούσας σε συμπαγές αντικείμενο, προκάλεσε σε αυτήν πολλαπλές βαριές κακώσεις, εξαιτίας των οποίων επήλθε ακαριαία ο θάνατός της».

Όπως περιγράφεται στις σελίδες του βουλεύματος, κατά το χρόνο θανάτου, ο ίδιος προκάλεσε ζημιά στη λεκάνη της τουαλέτας, «οπότε παρίσταται πολύ πιθανόν να χτύπησε στη λεκάνη της τουαλέτας την άτυχη γυναίκα, όταν αυτή βρισκόταν ανυποψίαστη στο μπάνιο του σπιτιού του…».

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι ο θάνατος της 40χρονης προήλθε από ενδοφλέβια χρήση κοκαΐνης, όπως επίσης ότι προέβη στην καύση του άψυχου σώματος επειδή δήθεν του είχε πει σε προγενέστερο διάστημα ότι μετά το θάνατό της επιθυμεί να αποτεφρωθεί αντί να ταφεί.

Τα ευρήματα που «έκαψαν» το δράστη

Παρά τους ισχυρισμούς του, στην πορεία των ερευνών προέκυψαν στοιχεία που αποκάλυψαν το τι πραγματικά είχε συμβεί τρεις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2018. Κι αυτό γιατί τα ψηφιακά ίχνη του 37χρονου πρόδωσαν την αγωνία που είχε για το πώς θα ξεφορτωθεί χωρίς ίχνη το άψυχο σώμα της φίλης του. Από το ιστορικό περιήγησης στις ιστοσελίδες που επισκέφθηκε μέσω των δύο κινητών τηλεφώνων του φέρεται πως αναζήτησε πληροφορίες για το «πότε αρχίζει η σήψη ενός νεκρού», «τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αφού πεθάνεις», «λεκάνες τουαλέτας», ενώ βρέθηκε φωτογραφία, με χρόνο αποθήκευσης ένα 24ωρο μετά την εξαφάνιση της γυναίκας, που απαθανάτιζε το τραύμα που είχε από κάψιμο στο δείκτη του δεξιού χεριού του.

Μάλιστα, μετά το έγκλημα που φέρεται να διέπραξε, έκανε διαδοχικές αναλήψεις χρημάτων (συνολικά πάνω από 3.500 ευρώ) από ΑΤΜ, χρησιμοποιώντας τραπεζική κάρτα της 40χρονης, ενώ με δεύτερη κάρτα της ίδιας πραγματοποιούσε συναλλαγές σε ψιλικατζίδικο και βενζινάδικο, παρότι εκείνη δεν διέθετε μηχανοκίνητο μέσο. Ίχνη αίματος που ταυτοποιούνται γενετικά με γυναίκα εντοπίστηκαν, εξάλλου, στο δάπεδο της μπανιέρας του και στο ηλεκτρικό πριόνι (τύπου σέγα) που φέρεται να χρησιμοποίησε. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι είχε αγοράσει μεγάλες ποσότητες φωτιστικού οινοπνεύματος σε διάστημα που συμπίπτει χρονικά με την εξαφάνιση.

«Πιθανό κίνητρο για την αφαίρεση της ζωής της ήταν τα χρήματά της, καθώς όπως ο ίδιος ισχυρίζεται αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και γνώριζε ότι η θανούσα διέθετε χρήματα», σημειώνεται στην εισαγγελική πρόταση που υιοθετήθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο αστυνομικός που την αναζήτησε

Έξι μήνες μετά τη δολοφονία της 40χρονης ο φίλος της πήγε στο σπίτι της στη Σταυρούπολη, δήθεν για να το φροντίσει όσο εκείνη θα απουσίαζε στο εξωτερικό. Αυτό προκάλεσε εντύπωση στο γείτονα αστυνομικό, με τον οποίο η άτυχη γυναίκα είχε κοινωνικές επαφές, οπότε εκείνος απευθύνθηκε στις Αρχές και ξεκίνησε η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη του κατηγορούμενου.

Κατά την εξέτασή του από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής Θεσσαλονίκης φαίνεται αρχικά πως προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές ισχυριζόμενος ότι η 40χρονη είχε φύγει για τη Γερμανία. Όταν όμως ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω του, είπε πως την πέταξε αναίσθητη σε κάδο με μπάζα μετά από χρήση κοκαΐνης. Αυτός ο ισχυρισμός του δεν έπεισε τους αστυνομικούς, καθώς ο φερόμενος ως δράστης δεν θα μπορούσε να μεταφέρει το πτώμα, αφού είχε σοβαρή αναπηρία. Συγκεκριμένα έχει ένα πρόσθετο πόδι και ένα ανενεργό χέρι, αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού του σε τροχαίο ατύχημα στο παρελθόν. Οι επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών, τότε, τον έκαναν να ομολογήσει:

«Δεν την πέταξα. Την έκοψα και μετά έριξα τα κομμάτια στη σόμπα και την έκαψα», είπε σοκάροντας τους αστυνομικούς!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time