Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδης που θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca προκειμένου να απορροφηθούν οι δόσεις που έχουν απομείνει από όσους, παρ’ ότι έκλεισαν ραντεβού, ωστόσο δεν προσήλθαν να το κάνουν, λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί από τις παρενέργειες με τις θρομβώσεις.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η ανησυχία αυτή είναι μάταιη καθώς όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, ενώ η πιθανότητα να προκληθεί η συγκεκριμένη παρενέργεια είναι πολύ μικρή, απέναντι μάλιστα στον κίνδυνο να νοσήσει κανείς από κοροναϊό.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί ωστόσο, ανοίγουν τον δρόμο στην γενιά των 30άρηδων, μια γενιά που βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη φάση απ’ κάθε άλλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.


Πρόκειται για την πιο παραγωγική πληθυσμιακή ομάδα της χώρας, η οποία ωστόσο βρίσκεται «εγκλωβισμένη» στο πλαίσιο της πανδημίας που σαρώνει την χώρα και τον πλανήτη και που αναζητά διεξόδους. Η οικονομία στηρίζεται στην γενιά των 30άρηδων και πολλοί είναι εκείνοι λόγω της ανεργίας που θα αναζητήσουν απασχόληση στον τουρισμό, ή στην εστίαση ή ήδη εργάζονται στους συγκεκριμένους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι επείγει να εμβολιαστούν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να είναι έτοιμοι για εργασία τόσο στον τουρισμό, όσο και στην εστίαση.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσα από την πλατφόρμα που ανοίγει για τον εμβολιασμό τους.

 Λιγότερες ανησυχίες

Οι ανησυχίες για το θέμα των θρομβώσεων που εμφανίζονται, σπάνια ωστόσο, από το εμβόλιο της AstraZeneca, φαίνεται ότι μειώνονται κατά τις νεαρότερες ηλικίες, όχι μόνο λόγο της ανάγκης για εργασία ή για επιστροφή στην κοινωνική τους ζωή, αλλά κυρίως εξαιτίας της καλής υγείας των νεαρότερων ηλικιών, καθώς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα που θα προκαλέσουν προβληματισμό.

Οι εμβολιασμένοι 30άρηδες είναι κι αυτοί που έχουν έντονη κοινωνική ζωή, στηρίζουν την οικονομική αλυσίδα της χώρας και που θα αναζητήσουν τους επόμενους μήνες εργασία στα ελληνικά νησιά.

Ο εμβολιασμός τους εκτιμάται ότι θα λειτουργήσεις ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και για τους ίδιους, αφού η ζωή τους, όπως και όλων των Ελλήνων, έχει αλλάξει ριζικά. Δεν βλέπουν τους φίλους τους, τις οικογένειές τους, δεν μπορούν να κινηθούν, να εργαστούν, να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα.

 Κομβική ομάδα ανοσίας

Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες, αποτελούν και την κομβική πληθυσμιακή ομάδα που φέρνει την ανοσία περισσότερο από κάθε άλλη. Αυτό έδειξαν και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων που άντλησαν παραδείγματα από την περίπτωση του Ισραήλ και της Βρετανίας.

 Τα ενδεχόμενα για υποχρεωτικό εμβολιασμό

 Το φθινόπωρο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον ενδεχόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Σε συνέντευξή του στον Alpha, μιλώντας για το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού, ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα αποφασιστεί το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού κάποιων κατηγοριών εργαζομένων. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ένα «παράδοξο να μην κάνουν το εμβόλιο κάποιοι υγειονομικοί. Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων κατηγοριών εργαζομένων πρέπει να ανοίξει».

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο όταν ο κοροναϊός μπορεί να γίνει μία ενδημική ασθένεια. «Θα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά με τα κόμματα για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός για κάποιες κατηγορίες όπως οι υγειονομικοί».

 Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε επιπλέον ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση λόγω μη εμβολιασμού κατά του κοροναϊού ενώ διευκρίνισε ότι δεν αφορά αυτό τους υγειονομικούς.

 «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο»

 «Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα είναι θαύμα της επιστήμης» ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τους όσους ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.

 «Πράγματι οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία δημιουργεί κάποια ερωτηματικά. Εμείς από την πρώτη στιγμή δεν σταματήσαμε το εμβόλιο της AstraZeneca, μιλήσαμε με τους ειδικούς και κρίναμε πως είναι ασφαλές. Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από οποιοδήποτε εμβόλιο είναι απειροελάχιστη», τόνισε. «Σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid από το να έχεις μια άσχημη παρενέργεια» πρόσθεσε.

 «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ απηύθυνε, δε, νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι «είναι μια τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μια ασθένεια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις».