Τουλάχιστον 15 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση.

Για τα εμβόλια σε εφήβους υπογράμμισε πως πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους, ενώ αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, δήλωσε πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλους ίσως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες ελευθερίες.

Όσον αφορά το άνοιγμα των μετακινήσεων, ο καθηγητής υπογράμμισε πως η απόφαση είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο υγειονομική. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», πλέον τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και με τα αυξανόμενα μέτρα και τον εμβολιασμό μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε δύο όπλα, τα εμβόλια και τα self test ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν το τελευταία και να δηλώνονται.

Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, καθώς, όπως είπε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η μάσκα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα από τα οποία θα απαλλαγούμε.