Νέος Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης, αφού επικράτησε στη σημερινή εκλογική διαδικασία του ανθυποψηφίου του Καθηγητή Θεοχαρακή Νικόλαου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχαράκης το Μαρτίο του 2015, τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Μέχρι το τέλος Απριλίου 2015 ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, καθώς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στο Eurogroup Working Group. Παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής τον Οκτώβριο του 2015.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης

Ο Νικόλαος Ηρειώτης είναι Καθηγητής Λογιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ιδίου πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Παρισίων, Paris 1, Panthéon, Sorbonne της Γαλλίας (1988). Ο Ν. Ηρειώτης είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), το θεσμικό πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνει τους κανονισμούς, τα λογιστικά και ελεγκτικά πρότυπα και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τη συμμόρφωση των νόμιμων ελεγκτών από τον Νοέμβριο 2017 έως σήμερα.

Επίσης, έχει υπάρξει μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.)», του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και εισηγητής ερευνητικών προτάσεων από το έτος 2007 έως το έτος 2009 και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ), το οποίο έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί επί λογιστικών θεμάτων, που προκύπτουν στις εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το έτος 2005 έως το έτος 2008 . Έχει διατελέσει Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία “ΕΚΑΠΤΥ” (Φορέας του Υπουργείου Υγείας) από το 2014 έως το έτος 2016 και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία Τσαγκάρης Α.Ε. (οριζόμενος από τον κύριο μέτοχο, δηλαδή το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) από το 2015 έως το 2018. Ακόμη, έχει μακροχρόνια ενασχόληση ως Σύμβουλος – Εμπειρογνώμων Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών [όπως, για παράδειγμα, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Κτηματολόγιο Α.Ε. κλπ].

Έχει διδάξει για πάνω από 10 έτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και περισσότερα των 20 ετών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, έχει συγγράψει 5 βιβλία και 3 μονογραφίες. Επίσης, έχει μεγάλο αριθμό άρθρων (περισσότερα από 50) σε ξένα κυρίως επιστημονικά περιοδικά με διεθνή αναγνώριση και έχει λάβει τρεις φορές την τιμητική διάκριση “Best Paper Award” από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς.

Επιπλέον, έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ο Νικόλαος Ηρειώτης κάνει τακτικά εισηγήσεις σε πολλά σεμινάρια στελεχών, οργανωμένα από οργανισμούς και τράπεζες (όπως, για παράδειγμα, Alpha Bank, Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΕΥΔΑΠ, Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, «Άλφα – Βήτα» Βασιλόπουλος Α.Ε., Δανιήλ Ε. και Σία Α.Ε. κλπ). Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα του καθηγητή Νικολάου Ηρειώτη επικεντρώνονται στην ανάλυση λογιστικών καταστάσεων, στην χρηματοοικονομική λογιστική και στην κοστολόγηση.