Από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Στην ενημέρωση δεν μετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στη Δυτική Αττική, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο.

Παπαευαγγέλου: Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί αναμεσά μας

Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Απασχολεί, όμως, ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία , Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα. Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης.

Τέλος, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.


Σε ερώτηση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε πως «το βασικότερο προνόμιο τους είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους να μην νοσήσουν. Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self test. Πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν. Γίνονται 10.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι θα αρχίσει η κουβέντα για τα προνόμια των εμβολιασμένων». Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα αρχίσει η συζήτηση για τη σταδιακή κατάργηση της μάσκας.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση