«Δεν χρειάζεται να μπαίνει σε καραντίνα ένας που έχει εμβολιαστεί γιατί είναι θωρακισμένος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μέλος επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Ερωτηθείς τα κίνδυνο έχει ένας εμβολιασμένος από έναν μη εμβολιασμένο, κ. Χρούσος διευκρίνισε «Στην ουσία δεν έχει κίνδυνο, δηλαδή όποιος είναι εμβολιασμένος η πιθανότητα να κολλήσει και να πάθει κάτι σοβαρό είναι απειροελάχιστη. Είναι προστατευμένος. Μπορεί να κολλήσει αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τους άλλους ανεμβολίαστους».

«Πιστεύουμε ότι όταν φτάσουμε περίπου στο 80% της χώρας να είναι εμβολιασμένοι τότε δεν θα κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι αλλά έχουμε δρόμο μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως το εμβόλιο κατά του covid, ο καθηγητής απάντησε: «Μάλλον όχι αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε. Δεν είναι όπως ο ιός της γρίπης αυτός ο ιός είναι λίγο διαφορετικός και ελπίζουμε ότι με τα δύο εμβόλια θα καλυφθούμε αλλά αν για κάποιο λόγο χάσουμε την ανοσία στους επόμενους 6-8 μήνες τότε θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση. Μετά ελπίζουμε να τελειώσαμε».

«Μέχρι να ελέγξουμε την πανδημία πιστεύω ότι όλοι θα φοράμε μάσκα και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα χρειάζεται να μπαίνει σε καραντίνα ένας που έχει εμβολιαστεί, επισήμανε: «Δεν χρειάζεται. Είναι θωρακισμένος ο εμβολιασμένος. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πειθώ της λογικής έτσι ώστε να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι».

Για το «πράσινο» διαβατήριο, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι τελικά θα χρησιμοποιείται παντού...