Αλλαγές προς τα πάνω αναμένεται να φέρουν οι βάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλές εκ των οποίων θα είναι πρωτόγνωρες στα μάτια των υποψηφίων.

Τα πανεπιστήμια, οι σχολές και τα τμήματα θα φέρουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία άλλαξε κατά πολύ και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σχολές «δύο ταχυτήτων» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια καθώς πολλά τμήματα έχουν υψηλή ΕΒΕ στην Αθήνα όπως το Μαθηματικό που αγγίζει βαθμολογίες κοντά στο 14 και στη Σάμο είναι στο 10,8.

Εκτιμάται ότι στο μέλλον θα παίζει καθοριστικό ρόλο από πού προέρχεται το πτυχίο ενώ πολλές σχολές στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες ύψωσαν απρόσμενα την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Στα ύψη οι σχολές μεγάλης ζήτησης

Σε κάθε περίπτωση όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η περιζήτητη Ιατρική Αθήνας θα αγγίζει τα 19.000 μόρια ενώ η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα κυμαίνεται κάτω από τα 18.000 μόρια, η Νομική Αθήνας θα αγγίζει τα 18.300 μόρια, η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ θα είναι πάνω από τα 18.000 μόρια και πολλά τμήματα του Πολυτεχνείου θα εκτιναχθούν 300 και 400 μόρια ενώ μεγάλη άνοδο θα έχουν και οι στρατιωτικές σχολές.

Τέλος το φαινόμενο των βάσεων με 2 και 3

Οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα εισέλθουν στην τριτοβάθμια. Εφέτος θα τερματιστεί το φαινόμενο των προηγούμενων χρόνων να μπαίνουν μαθητές με βαθμολογίες 2 και 3 οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη συνέχεια στο επίπεδο σπουδών των Πανεπιστημίων και δεν λάμβαναν ποτέ πτυχίο.

Επίσης, θα παραμείνουν κενές επιπλέον 9.400 θέσεις στα Πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή συνολικά 26.452 έναντι 17.052.

Σε ποια τμήματα θα μείνουν κενές θέσεις

Περισσότερες από τις μισές θέσεις όπως εκτιμάται θα μείνουν κενές σε Περιφερειακά χαμηλόβαθμα Πανεπιστήμια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης «τμήματα στα οποία έμπαιναν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες 2 ,3 και 4 τώρα έχουν κενές θέσεις». Όπως εξηγεί ο καθηγητής στις σχολές που ενδέχεται να μείνουν κενές θέσεις το κριτήριο είναι γεωγραφικό και όχι γνωστικό καθώς είναι μακριά από τα μεγάλα κέντρα.

Τέτοια τμήματα στα οποία πέρυσι οι βαθμολογίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές είναι το τμήμα Οικολογίας στη Ζάκυνθο, το Μαθηματικό Σάμου, Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων στην Λάρισα, Ένδυσης στο Κιλκίς, Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη, Ξύλου στην Καρδίτσα, Λογιστικής στην Πρέβεζα Διοικητικής Επιστήμης στην Καβάλα και τον Άγιο Νικόλαο, Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Άμφισσα, Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά, Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, Δασολογίας στο Καρπενήσι, Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορεί να έχουν κενές θέσεις, τα οποία έχουν και διαφορές στην ΕΒΕ.

Ο γρίφος του μηχανογραφικού

Ο γρίφος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου περιλαμβάνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα αποκλείει όσους υποψηφίους δεν την έχουν πιάσει. Όπως εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου καθώς στην ουσία οι υποψήφιοι δεν σημαίνει ότι μπορούν να μπουν σε όλες τις σχολές αν έχουν την ΕΒΕ, αλλά θα δημιουργηθούν υποσύνολα ανάλογα με την βάση εισαγωγής που θα βάλει η κάθε σχολή και θα γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας από Δευτέρα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάλογα με τις σχολές που θα βάλει υποψήφιος στο μηχανογραφικό δελτίο να δούμε και εκπλήξεις στην είσοδο σε σχολές, που θα επιτυγχάνεται όχι μόνο με την ΕΒΕ αλλά στον υπολογισμό των μονάδων και με βάση τους συντελεστές βαρύτητας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι και ότι όλοι τους, είτε μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού είτε μέσω της κανονικής διαδικασίας αίτησης εγγραφής, έχουν την εναλλακτική του δημοσίου ΙΕΚ σε ειδικότητες με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες ξεκινούν από χθες και λήγουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.