Καταπέλτης για τον Πέτρο Φιλιππίδη είναι το σκεπτικό της προφυλάκισης του. Ο γνωστός ηθοποιός κρίθηκε από τις δικαστικές αρχές ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός της μακράς περιόδου δράσης του καθώς η πρώτη πράξη για την οποία κατηγορείται έχει χρόνο τέλεσης το 2008 και η τελευταία το 2014.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο σκηνοθέτης-θιασάρχης φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη - θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό για την προφυλάκισή του, διατυπώθηκε η κρίση ότι ο ηθοποιός θα μπορούσε να επανέλθει στα επαγγελματικά του και να επαναλάβει τα αδικήματα.

Ρόλο στην απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα ρόλο να έπαιξε και η ιδιαίτερη σκληρότητα που επέδειξε κατά της διάρκεια τέλεσης των πράξεων του, αφού φέρεται να μην κάμφθηκε από την αντίσταση των γυναικών και συνέχισε απτόητος την επίθεση σε βάρος τους.

Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης, οδηγήθηκε την Τετάρτη στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης,ύστερα από την προφυλάκιση του από την 15η τακτική ανακρίτρια
dsc_8679-011627468211_2

Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει σε βαθμό κακουργήματος, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή. Η ανακριτική έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, μετά την άσκηση της δίωξης σε βάρος του ηθοποιού από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο. Στο διάστημα αυτό, στην ανακρίτρια έχουν καταθέσει οι τρεις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για κακοποιητικές σεξουαλικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

dsc_8679-011627468211__1__2
5349057

Οι δύο από αυτές έχουν περιγράψει με τις καταθέσεις τους απόπειρες του κατηγορούμενου να τις βιάσει και έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηθοποιό και στο πλαίσιο επαγγελματικών συναντήσεων που είχαν μαζί του.

5349048

Ο βιασμός και οι δύο απόπειρες

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πέτρο Φιλιππίδη άρχισε μετά τις καταγγελίες των συναδέλφων του, Άννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπης Αναστασοπούλου και Λένας Δροσάκη, ενώ ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες. Συνάδελφός του τον κατηγόρησε επίσης για εργασιακό εκφοβισμό και ξυλοδαρμό. Οι φάκελοι με τις καταγγελίες κατά του Πέτρου Φιλιππίδη έμοιαζαν με «βουνό» και ανάμεσά τους υπήρχαν και τρεις καταγγελίες που πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης: μία για βιασμό και δύο για απόπειρες βιασμού. Η μία καταγγελία αφορά βιασμό (έχει παραγραφεί), ενώ δύο καταγγελίες αφορούν απόπειρα βιασμού – μία το 2010 (δεν έχει παραγραφεί) και μία το 2014 (δεν έχει παραγραφεί).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι τρεις καταγγελίες έγιναν μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Μάλιστα, αναφορικά με το πρώτο περιστατικό, ήταν ο εισαγγελικός λειτουργός εκείνος που αναβάθμισε το αδίκημα από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένη πράξη. Η γυναίκα φέρεται να πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο θέατρο προκειμένου να τη δει για έναν ρόλο. Όμως, σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε το θύμα, εκείνος την κάλεσε στο καμαρίνι του και μετά τη συζήτηση που είχαν φέρεται να την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων.

Από τις δύο καταγγελίες για απόπειρα βιασμού φαίνονται κάποια κοινά στοιχεία στον τρόπο δράσης του ηθοποιού: η απομόνωση του θύματος, οι ψεύτικες υποσχέσεις για επαγγελματική βοήθεια, το γδύσιμο, η απαίτηση να ικανοποιηθεί εδώ και τώρα, η χυδαιότητα και φυσικά οι απειλές όταν τα θύματα δεν συναινούσαν.

Την πρώτη χρονικά καταγγέλλουσα, για το περιστατικό που έγινε το 2010, ο Φιλιππίδης την είχε κλειδώσει στο καμαρίνι του και της όρμησε φιλώντας και χαϊδεύοντάς την. Είχε κατεβάσει το παντελόνι του και είχε βγάλει έξω τα γεννητικά του όργανα. Όταν όμως εκείνη δεν ενέδωσε, εκείνος την απείλησε ότι θα της καταστρέψει την καριέρα.

«Άπλωσε πάνω μου τα χέρια του και με στρίμωξε στη γωνία. Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω, του έλεγα “σας παρακαλώ, σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε” και μου έλεγε “είσαι πολύ όμορφη, τι μ… είσαι εσύ, σε θέλω, θα σε γ…, δεν θα μου ξεφύγεις, θα δεις, θα περάσουμε ωραία...» είχε περιγράψει η γυναίκα.

Η άλλη καταγγέλλουσα είναι αυτή στην οποία είπε «άντε γ@μ#σου που θες και ρόλο... Πάρ’ τον στο στόμα», όταν την παρέσυρε με το αυτοκίνητό του σε αδιέξοδο στο Παλαιό Ψυχικό... Εκεί ο ηθοποιός είχε κλειδώσει τις πόρτες του αμαξιού, είχε κατεβάσει το παντελόνι του και ζητούσε σχεδόν αυτιστικά από τη γυναίκα να τον ικανοποιήσει. «Είχε ιδρώσει και ήταν απαίσιος. Του φώναζα να ανοίξει τις πόρτες. Με έπιασε από το σβέρκο και με τράβηξε πάνω του. Ο σιχαμένος! [...] “Πάρ’ τον! Πάρ’ τον στο στόμα” μου έλεγε σχεδόν αυτιστικά. Μετά από λίγα λεπτά, και αφού είχε δίπλα του ένα αγρίμι, άνοιξε την πόρτα και με πέταξε έξω απ’ το αυτοκίνητο. Έπεσα με τα γόνατα. “Αντε γ@μ#σου που θες και ρόλο!”» αναφέρει στην περιγραφή της η καταγγέλλουσα.