Σε ισχύ βρίσκονται τα αναγκαστικά μέτρα για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού στις δημοτικές και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και ο Κωστής Προύσκας, Γ.Γ. Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων μίλησαν σχετικά στην «Κοινωνία ώρα MEGA».

Το 25% των εργαζομένων σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές πρόνοιας είναι ανεμβολίαστο. Συνολικά 33.351 εργαζόμενοι απασχολούνται σε τέτοιες δομές, οπότε 8.300 είναι ανεμβολίαστοι.

 «Δεν θα βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού. Ο ιός καλπάζει στην κοινότητα και όχι στις δημόσιες προνοιακές μονάδες και τα νοσοκομεία», ανέφερε αρχικά ο κ. Γιαννάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση πέρυσι τον Αύγουστο.

 «Πέρυσι υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα, 22 στην εντατική και 1-2 θανάτους την ημέρα. Φέτος έχουμε 250 στην εντατική, πάνω από 3.500 κρούσματα και 20 θανάτους και πλέον. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά σε επίπεδο πρόληψης.», υπογράμμισε.

 «Μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουν και οι εμβολιασμένοι», τόνισε.

 «16 του μήνα ξεκίνησε το μέτρο για τις προνοιακές μονάδες και 1 Σεπτέμβρη θα εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία. 90% των εργαζομένων είναι εμβολιασμένο. Έχουμε υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας και ταυτόχρονα τηρούμε τα μέτρα. Στις δημόσιες προνοιακές μονάδες είναι 1.500 εργαζόμενοι και είναι 300 ανεμβολίαστοι.», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η υποχρεωτικότητα λειτούργησε αρνητικά στα νοσοκομεία».

 «Ξέρετε εστία διασποράς στα νοσοκομεία;», ρώτησε και συνέχισε «01/09, 10.000 συνάδελφοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Πιστεύετε ότι  κινδυνεύει λιγότερο η δημόσια υγεία όταν βγει το προσωπικό σε αναστολή; Η υπουργική απόφαση για τις εξαιρέσεις βγήκε Παρασκευή απόγευμα. Μπορεί κανείς να βρει πιστοποιητικό μέσα στον Δεκαπενταύγουστο για να εξαιρεθεί; Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να γίνει καταγραφή του προσωπικού και αντικατάστασή του.», τόνισε.

 Προνοιακές μονάδες δημόσιες και ιδιωτικές

Από πλευράς του ο κ. Προύσκας ξεκαθάρισε ότι με τον όρο ‘προνοιακές μονάδες” λογίζουμε τόσο τις δημόσιες, όσο και τις ιδιωτικές. «Οι δημόσιες είναι 44 κι απασχολούν 2.500 εργαζόμενους. Από αυτούς εμβολιασμένο είναι το 70%. Οι 340 μονάδες ιδιωτικές απασχολούν 12-14.000 εργαζόμενους, κι από αυτούς υπάρχουν 500 ανεμβολίαστοι. Το ποσοστό ανεβαίνει στις μονάδες που διοικούνται από την εκκλησία ή τις Μητροπόλεις.».

 «Εμβολιαζόμαστε γιατί είναι καθήκον μας, για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που φροντίζουμε και τους συναδέλφους μας που δεν μπορούν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

 «Όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι εμβολιασμένοι και ταυτόχρονα τηρούν τα μέτρα προστασίας. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού στις δημόσιες μονάδες», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος που όπως είπε διαφωνεί με το μέτρο καθώς δεν έχει βρεθεί τρόπος όλοι όσοι βγουν σε αναστολή να αντικατασταθούν.  «Διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα, όχι με τον εμβολιασμό», σημείωσε.