Αν και αυτή τη στιγμή η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι επιδημικοί δείκτες αποκλιμακώνονται, δεν λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμα για έκρηξη κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίει μάλιστα πως έρχονται μέρες με περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

«Ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν, πριν τρεις με τέσσερις μέρες έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά» εξήγησε ο καθηγητής. 

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε 18 με 20 του μήνα, με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε ημερησία αυξητική τιμή πάνω από 4000 – 4500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700. «Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα» είπε. 

Ποιοι και πότε χρειάζονται τρίτη δόση

Διαθέσιμη για ραντεβού για εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι εδώ και τρεις ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι οροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 4.000 πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους κι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο που ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, και με σταθερό ρυθμό κλείνονται τα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

Ποιοι θα πάρουν σειρά

Σειρά θα πάρουν οι πολίτες άνω των 60 και οι υγειονομικοί.

Θολό όμως παραμένει το τοπίο για την 3η δόση του γενικού πληθυσμού με την επιτροπή να εστιάζει στον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα άνω των 60 οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.