Με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και την εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος βρέθηκε η λύση προκειμένου να διανέμονται φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές των Τρικάλων.

Οι φαρμακοποιοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν drone έτσι ώστε να διανέμουν τα σκευάσματα σε χωριά της ευρύτερης περιοχής.

«Μας πήρε καιρό»

Η Μαρία Καμαργιάννη, Καθηγήτρια στην καινοτομία και αειφορία των μεταφορικών συστημάτων, του University College London, δήλωσε στο Mega: «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε χθες. Μας πήρε αρκετό καιρό να βρούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το πως θα χρησιμοποιήσουμε το κόνσεπτ για το drone».



Ειδικοί αισθητήρες

Επιπλέον, η κ. Καμαργιάννη εξήγησε ότι τα drone φέρουν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα των σκευασμάτων: «Μετά από πολλές συζητήσεις ξεκινήσαμε το πιλοτικό πρόγραμμα. Έχει μία συγκεκριμένη χωρητικότητα. Υπάρχει ένα κουτί κάτω από το drone για να μπαίνουν τα φάρμακα και υπάρχουν αισθητήρες για να μπορούμε να μετράμε τη θερμοκρασία και την υγρασία, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πάθουν τίποτα κατά τη μεταφορά».

Η Καθηγήτρια σημείωσε ότι το drone «πηγαίνει σε φαρμακοποιούς και φαρμακεία στα χωριά» και στη συνέχεια «τα παίρνουν οι φαρμακοποιοί και τα δίνουν στους πελάτες».