Τις πληγές τους μετράνε οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ που ισοπέδωσε την περιοχή, έχοντας ως αποτέλεσμα και το θάνατο ενός 62χρονου εργάτη.

Το πανελλήνιο είναι σοκαρισμένο από το καταστροφικό χτύπημα του «Εγκέλαδου», ενώ την ίδια στιγμή 150 πληγέντες της περιοχής διανυκτερεύουν σε σκηνές για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ. Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε νέα σεισμική δραστηριότητα των 3,9 βαθμών ρίχτερ.

Σε σοκ οι κάτοικοι

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ένας κάτοικος δε μπορεί να πιστέψει πως μέσα σε ελάχιστες στιγμές καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής. Το χωριό έχει βυθιστεί στην απόλυτη σιγή, τη στιγμή που οι προσπάθειες για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αυτοψίες συνεχίζονται από τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας και Χερσονήσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έως τώρα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.172 κτίρια, εκ των οποίων 2.613 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 1.784 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Οι προσπάθειες των Αρχών συνεχίζονται, ώστε όλοι οι πληγέντες να μεταφερθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους. Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες προκειμένου να εγκατασταθούν οι πρώτοι 35 οικίσκοι, ενώ καταγράφονται οι σεισμόπληκτοι που επιθυμούν να μεταφερθούν στα 70 σπίτια που έχουν μισθωθεί από το πρόγραμμα «Εστία» στο Ηράκλειο.

«Αυτή τη στιγμή γύρω στα 56 άτομα, ζητάνε σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης. «Προσπαθούμε να μην έχουμε σκηνές, είτε με τους οικίσκους είτε με την ενημέρωση που κάνουμε στους κατοίκους. Καλό θα είναι να επιλέξουν τα σπίτια που είναι πιο ασφαλή και για τους ίδιους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι όσοι βρίσκονται σε σκηνές να μεταφερθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.