Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε ο νέος σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο οποίος σημειώθηκε δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά.

Αυτή τη φορά το επίκεντρο του σεισμού, δεν ήταν στη στεριά αλλά στην θάλασσα, περίπου 30 χλμ νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Ίσως για αυτό, τα 6,3 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους μικρότερες υλικές ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό. Προκάλεσαν όμως ένα μικρό τσουνάμι, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.




Αισθητός μέχρι την Κύπρο

Ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης, ο οποίος συντάραξε το νησί και «κούνησε» επίσης στα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη, έγινε αισθητός και στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει.

Αποκαθίστανται τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις στην Σητεία

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Ανατολική Κρήτη και είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο καταγράφηκαν κατολισθήσεις και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, μηχανήματα του δήμου αυτή την ώρα απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον κ. Γουλιδάκη: «ήταν ένας έντονος σεισμός και με αρκετά μεγάλη διάρκεια. Μετά και τους τελευταίους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, αλλά και τον άλλον μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, πριν από ένα περίπου χρόνο, ο κόσμος είναι ανήσυχος» είπε ο κ. Γουλιδάκης, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, «καθώς το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση για την καταγραφή οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.
245292732_3126357850982494_5042998772227284891_n


Κατέρρευσε εκκλησία στη Σητεία

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. 

Στις πρώτες απώλειες καταγράφεται η κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας. 





Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.




















Σοκαριστική μαρτυρία: Η εντονότερη δόνηση που έχουμε νιώσει ποτέ

Κάτοικοι στο Γούδουρα, τις Σητείες, και τον Μακρύ Γυαλό, αναφέρουν πως ήταν η πιο έντομη σεισμική δόνηση που έχουν νιώσει ποτέ. Υπάρχουν φθορές στην οικοσκευή των σπιτιών, αλλά δεν εντοπίζονται ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Στο Σταυροχώρι όπου εντοπίζονται τα περισσότερα παλαιά πετρόκτιστα κτίρια, δεν καταγράφονται μέχρι τώρα σημαντικές ζημιές. Μιλώντας στο τοπικό neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος, Αϊλαμάκης Γιώργος, έπεσαν πραγματα από ράφια και βιοβλιθήκες, αλλα δεν εχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές.

Τα πιο επικίνδυνα ρήγματα της Κρήτης

Για τα ρήγματα της Κρήτης μίλησε στο σταθμό της ΚΡΗΤΗ TV, ο διευθυντής του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν να προκαλούν αίσθηση και να αποτυπώνουν τη σεισμική δυναμική της περιοχής.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Φασούλας τόνισε ότι οι επιστήμονες του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχαν χαρτογραφήσει αναλυτικά το συγκεκριμένο ρήγμα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος από από 2001.

«Τελικά όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός από τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης».



Αναφορικά με τα καταγεγραμμένα ρήγματα της Κρήτης που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» και τον Μάνο Δασκαλάκη, πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τον γεωλόγο και διευθυντή του μουσείου φυσικής ιστορίας, είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο κρητικό πέλαγος. Επίσης ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς.

Επίσης, δύσκολο ρήγμα θεωρείται αυτό στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.



Ακόμη, ο κ.Φασουλάς αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και, ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στο δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωίου, βυθισμένη μετά από το σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά.


Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ Φασουλάς παρουσίασε και μερικά χαρακτηριστικά από τον τρόπο που αντέδρασε το υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Η στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν εικόνες και βίντεο από τις στιγμές που οι πολίτες αντιλαμβάνονται το σεισμό και τρέχουν να προφυλαχθούν. Στους δρόμους πετάχτηκαν οι κάτοικοι οι οποίοι αισθάνθηκαν τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που χτυπάει ο Εγκέλαδος


Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση μίας παλιάς εκκλησιάς του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, ενώ σημειώθηκαν και καταλοσθίσεις στους επαρχιακούς δρόμους.

8

9

4

5