Θολό είναι το τοπίο σχετικά με την ύπαρξη τέταρτης υποψηφιότητας για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά λόγω της περιπέτειας με την υγεία της.

Έως τώρα τα δεδομένα δείχνουν ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα αναμετρηθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, καθώς και ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά, όπως έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του ΚΙΝΑΛ.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στη Φώφη Γεννηματά, για την μάχη που δίνει με τον καρκίνο οι τρεις υποψήφιοι έχουν έχουν συμφωνήσει να αναστείλουν για λίγες ημέρες την προεκλογική τους εκστρατεία, ωστόσο θα καταθέσουν κανονικά τις απαιτούμενες υπογραφές για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων τους έως αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα.

Ερώτημα αποτελεί αν θα εμφανιστεί τελικά κάποιο στέλεχος, προσκείμενο στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για να διεκδικήσει την αρχηγία καθώς κυκλοφορούν φήμες για διάφορα στελέχη, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται αυτή η φημολογία.

Κορυφαίοι παράγοντες από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά έχουν τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαδικασία που όρισαν τα συλλογικά όργανα θα τηρηθεί κανονικά και πώς η πρόεδρος είναι παρούσα για να εγγυηθεί τη ενότητα της παράταξης.

Τα παραπάνω, ωστόσο, έρχονται να αμφισβητήσουν αφενός οι δηλώσεις στελεχών προσκείμενων κοντά στην κ. Γεννηματά, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης μίλησε για πάγωμα των διαδικασιών, για να αναγκαστεί στη συνέχεια να διευκρινίσει ότι εννοεί τις δραστηριότητες των υποψηφίων για λίγες ημέρες. Για το ίδιο στέλεχος κυκλοφορούσαν αργά χθες το βράδυ φήμες ότι σκέφτεται να είναι και ο ίδιος υποψήφιος και ότι συλλέγει υπογραφές, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποια επιβεβαίωση για τούτο.

Αφετέρου, οι συζητήσεις περί εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου σε διεργασίες προκειμένου να είναι υποψήφιος. Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε επισκέφτηκε την Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν άφησε να εννοηθεί αν έχει τέτοια σχέδια. Λέγεται ότι στελέχη από όλη την Ελλάδα ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά έμπειροι κομματικοί σχεδόν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα φανεί εάν και τι έχει βάση απ’ όλα αυτά.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες από τα στρατόπεδα των τριών υποψηφίων, αλλά και συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, εάν εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος να θέσει υποψηφιότητα και ζητήσει μία πολύ μικρή παράταση για να συγκεντρώσει τις υπογραφές, τότε το αίτημά του θα εξεταστεί.

Πάντως το όποιο θέμα αναβολής των εκλογών αποκλείστηκε και για το λόγο, όπως έλεγε σε συνομιλητές του ο Ανδρέας Λοβέρδος, ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει το χρόνο να προετοιμαστεί ειδικά στην περίπτωση που οι εθνικές κάλπες στηθούν την άνοιξη του 2022.