«Νομίζω ότι το επιχείρημα ότι πρέπει να πείσουμε, που είναι πολύ σωστό ιδεολογικά, έχει φτάσει στο όριο του», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν είναι τραγικά. Είμαστε μια χώρα στην οποία δυστυχώς ο εμβολιασμός είναι κάπου ανάμεσα στα Βαλκάνια και στη Δυτική Ευρώπη. Είμαστε καλύτεροι από τα Βαλκάνια, πολύ χειρότεροι από τη Δυτική Ευρώπη».

«Δυστυχώς σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας παρασύρονται από θεωρίες συνωμοσίας, από θρησκοληψίες, από πράγματα τα οποία δεν είναι επιστημονικά. Νομίζω ότι είναι άλλο πράγμα η θρησκευτική πίστη για παράδειγμα και άλλο πράγμα το αν θα εμβολιαστείς ή όχι για ένα μεταδοτικό νόσημα. Ουδεμία σχέση έχει το ένα με το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι το επιχείρημα ότι πρέπει να πείσουμε, που είναι πολύ σωστό ιδεολογικά, έχει φτάσει στο όριο του. Μου θυμίζει δηλαδή εμένα να προσπαθώ να πείσω τον γιο μου για κάτι το οποίο είναι προφανώς σωστό και ο γιος μου 11 ετών να ανθίσταται», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μετά την 15η φορά παύω να προσπαθώ να πείσω και βρίσκω άλλους τρόπους να γίνει το σωστό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς για τη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής απάντησε: «Σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαδηλώσει είτε γιατί νοιώθει περήφανος για την όποια ιδιαιτερότητα έχει, είτε διότι διεκδικεί κάτι δίκαιο ή άδικο- δεν με νοιάζει- εν μέσω πανδημίας, το να απαγορεύεται η λιτανεία ή να απαγορεύεται η παρέλαση είναι προφανώς κάτι το οποίο είναι πολύ παράξενο. Από την άλλη το κράτος αλλά και η εκκλησία που είναι ένας επίσημος οργανισμός με 2.000 χρόνια ιστορία πρέπει να δίνουν με τις αποφάσεις και τις παραινέσεις το καλό παράδειγμα».

«Εγώ θα ζήταγα να γίνουν οι λιτανείες μόνο εμβολιασμένων πιστών για να είναι υγειονομικά πάρα πολύ ασφαλείς. Προφανώς δεν γίνεται να απαγορεύεται σε έναν πιστό η λιτανεία ενώ ταυτόχρονα του επιτρέπεται να πάει στο διπλανό δρόμο να κάνει διαδήλωση. Είναι αστείο όμως πρέπει η εκκλησία, το κράτος να δίνει το σωστό παράδειγμα», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Όταν ο άλλος νοιώθει ότι τα μέτρα ισχύουν ως προς όλους καταλαβαίνει ότι είναι μια πραγματική αναγκαιότητα και δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης που μπορεί κάποια στιγμή για τους οποιουσδήποτε λόγους να γύρει προς τη μια πλευρά και κάποια στιγμή προς την άλλη», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.