Αισθητός έγινε το πρωί ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Συγκεκριμένα, η δόνηση έγινε αισθητή σε Ρόδο, Κρήτη, Σαντορίνη, αλλά και εκτός ελληνική επικράτειας, στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, στα τουρκικά παράλια, καθώς και σε Κύπρο και Λίβανο. Η Αλεξάνδρεια στα παράλια της Μεσογείου και το Ασιούτ στην Άνω Αίγυπτο είναι μεταξύ των πόλεων, κάτοικοι των οποίων αναφέρουν πως σπίτια και κτίρια ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό.

Καθυσηχάζουν οι σεισμολόγοι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Mε αφορμή τη σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Καρπάθου, ο κ.Λέκκας επεσήμανε ότι ο σεισμός είναι από 6,3 μέχρι 5,9, «είναι ένας σεισμός που δεν θα μας προβληματίσει γιατί είναι στην άλλη πλευρά της πλάκας. Έγινε έντονα αισθητός σε μια μεγάλη περιοχή του ελληνικού χώρου κυρίως Δωδεκάνησα και Κρήτη. Από εκεί και πέρα, δεν θα έχουμε τσουνάμι γιατί είναι ένας σεισμός με σημαντικό βάθος και δεν θα έχουμε επιπτώσεις και μετασεισμούς». Για τον ισχυρό σεισμό των 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 156 Χλμ. ΝΑ της Καρπάθου, με εστιακό βάθος στα 66.3 χλμ, μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6».«Να μη μας ανησυχεί το μέγεθος - Δεν έχει σχέση με την Κρήτη»

Ειδικότερα, ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι ο σεισμός «είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους – είναι στα 66χλμ- μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα».

Στη συνέχεια, ο ίδιος επεσήμανε ότι το μέγεθος ακούγεται σίγουρα ανησυχητικό, αλλά στην πραγματικότητα «είναι ευεργετικός». Την ίδια στιγμή, τόνισε πως αυτή η δόνηση δεν έχει σχέση με τους σεισμούς που σημειώνονται στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη. Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται. Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά».

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία» δήλωσε, από την πλευρά του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητής Άκης Τσελέντης, επισημαίνοντας πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα.