Η αστυνομική ταυτότητά του αλλά κυρίως οι λεπτομέρειες που αφηγήθηκε από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα έπεισαν την ανακρίτρια Πειραιά ότι ο 16χρονος Ρομά που παραδόθηκε είναι ο τρίτος εμπλεκόμενος στην κλοπή του επίμαχου αυτοκινήτου.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είχαν ταυτοποιήσει αποτυπώματά του μέσα στο συγκεκριμένο όχημα με εκείνα σεσημασμένου ανήλικου για κλοπές. Στο δελτίο σήμανσής του για τις κλοπές δεν υπήρχε φωτογραφία του λόγω ανηλικότητας, ωστόσο το γνήσιο δελτίο ταυτότητας που επέδειξε συνέβαλε στην ταυτοποίησή του.

Αρχικά είχαν διατυπωθεί αμφιβολίες, όσο αφορά στον 16χρονο Ρομά. Υπενθυμίζεται ότι υποστήριξε πως εκείνος ήταν ο οδηγός, και ότι δεν σταμάτησε όταν τους καταδίωκαν οι αστυνομικοί από το Αιγάλεω επειδή φοβόταν.

Ενώπιον της 4ης ανακρίτριας Πειραιά οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβαινόντων στο όχημα.

Ωστόσο, κομβικό ρόλο για να αφεθούν ελεύθεροι διαδραμάτισαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο των 7 αστυνομικών «τα σημεία που είχαν ενδιαφέρον ήταν, όχι οι θέσεις των κατηγορουμένων, αλλά τα όσα είπε ο αυτόπτης μάρτυρας οδηγός του λεωφορείου, αλλά και οι άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή. Περιέγραψαν με τα πλέον αδρά χρώματα μια εγκληματική συμπεριφορά που επιδείκνυε ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου. Οι γείτονες περιέγραψαν μια συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα μέρος που οι αστυνομικοί είναι εγκλωβισμένοι. Ανατρέπει τις μηχανές, τις σέρνει. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν μπουσουλώντας να διαφύγουν, γλύτωσαν την τελευταία στιγμή. Ήταν καθαρή απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Αναφερόμενος στους 38 πυροβολισμούς, ο συνήγορος των αστυνομικών σημείωσε πως «έπεσαν 38 πυροβολισμοί και των 7 αστυνομικών συγχρόνως. Από 38 βολές μόνο μία ήταν θανατηφόρα και εκφράζω την θλίψη μου για τον θανόντα. Μόνο 4 βολές έχουν βρει στόχο».