Υπό το βάρος και τη σημασία των… 6.700 καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, των 434 διασωληνωμένων ασθενών με σοβαρή νόσο COVID – 19 και των 59 θανάτων συνανθρώπων μας, από επιπλοκές της νόσου, καθώς και υπό το βάρος και τη σημασία των… 321 νέων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, για σήμερα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα τα εξής:

* Απαιτείται εφεξής αρνητικό rapid ή μοριακό test για την προσέλευση των ανεμβολίαστων σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται της υποχρέωσης οι χώροι λατρείας, τα φαρμακεία και οι χώροι του κλάδου της διατροφικής αλυσίδας.

 * Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε 2 rapid ή μοριακά test ανά εβδομάδα, περιλαμβανομένων και των ιερέων. 

* Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν πρόσβαση στην τρίτη (ή τη δεύτερη, εάν πρόκειται για το μονοδοσικό) δόση του εμβολίου, μόλις κλείσουν έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. 

* Έναρξη εφαρμογής των νέων προστατευτικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. 

* Τα πρόστιμα στους παραβάτες επιχειρηματίες ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, με αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες.

 * Τα νέα προστατευτικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στοχεύουν πρωτίστως στην αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού επί του γενικού πληθυσμού, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών οι οποίοι επιμένουν να μην εμβολιαστούν.

 Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: 

* Οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί γιατροί δεν θα συνεχίσουν στο ΕΣΥ της χώρας μας και δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. 

* Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η αναστολή των καθηκόντων για όλους τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε, από τη δική του πλευρά, ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, οι νοσηλευόμενοι με νόσο COVID – 19 ασθενείς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας φτάνουν για σήμερα τους 2.832, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων έφτασε στο… 223% και τα Ιωάννινα “φλερτάρουν” πλέον με το… “κοκκίνισμα”, την αναβάθμιση, δηλαδή, στο “κόκκινο” επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID – 19.