Περίπου κατά 50% είναι η αύξηση την οποία σημειώνει κατά την τρέχουσα εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας, σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος κατεγράφη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία, με τη σειρά της είχε σημειώσει αύξηση κατά 25% - 30%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

 Είναι καταφανές ότι ουδεμία σχέση έχει ο απόλυτος αριθμός των ημερησίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων με την έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, ανησυχία την οποία εκφράζουν τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ο μεγάλος φόβος είναι το ισχυρό ενδεχόμενο να καταγραφεί άμεσα στα ημερήσια επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) μία εκθετική αύξηση του δείκτη θετικότητας. Καθόλου αναπάντεχο δεν θα είναι το ενδεχόμενο να δούμε την ερχόμενη εβδομάδα αύξηση ακόμη και κατά… 70% στον  δείκτη θετικότητας, σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα.

 Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σήμερα πολύ σημαντικά στο 2,65%, έναντι του 1,88% για την περασμένη Τετάρτη 27 Οκτωβρίου...

 Υπάρχει, όμως, άλλος ένας “σκληρός” δείκτης, ο οποίος ανησυχεί σφόδρα τους πάντες: Πρόκειται για τις νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, εισαγωγές οι οποίες έφτασαν σήμερα σε σημείο – ρεκόρ για το τρέχον επιδημικό κύμα, έφτασαν, δηλαδή, στις 343…

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στο ΕΣΥ είχαν φτάσει επίσης σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο στις… 17 Μαϊου 2021 (εισαγωγές εκείνη την ημέρα: 334). Το πολύ ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός ότι στις 17 Μαϊου 2021 η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας ήταν στο 71%, ενώ σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 αυτή η πληρότητα βρίσκεται στο 84%, ανεξάρτητα από τις εντάξεις νέων κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με νόσο COVID – 19, τότε και σήμερα.

 Κοινό τόπο αποτελεί η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία ο πολύ υψηλός αριθμός των νέων εισαγωγών για την τρέχουσα εβδομάδα, με την Τετάρτη να σημειώνεται ρεκόρ, όπως αναφέραμε, θα τροφοδοτήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες έναν αντίστοιχα υψηλό αριθμό νέων διασωληνώσεων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19, με το πιο πιθανό ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω, ίσως και πολύ σημαντικά, ο σημερινός αριθμός (431) των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 στο ΕΣΥ όλης της χώρας…

 Η ως άνω εξέλιξη, εάν επιβεβαιωθεί, θα τροφοδοτήσει με ένταση, με τη σειρά της, τις απώλειες συνανθρώπων μας, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με αποτέλεσμα να αργήσουμε ακόμη περισσότερο για να δούμε τις ημέρες της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης αυτού του τόσο δραματικού “σκληρού” δείκτη, ο οποίος παραμένει ακόμη και σήμερα σε απελπιστικά υψηλά επίπεδα. 

 Μόνη λύση; Μα, ο πλήρης εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας, και με την τρίτη δόση, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς και η απόλυτη επιτυχία στην εφαρμογή των νέων προστατευτικών για τους ανεμβολίαστους μέτρων, τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από το πρωί του ερχομένου Σαββάτου 6 Νοεμβρίου.