Με το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού βρίσκονται οι ειδικοί προσπαθώντας να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία τόσο για τις επιπτώσεις σε επίπεδο νοσηρότητας όσο και για την ταχύτητα με τη οποία εξαπλώνεται.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρεί την Όμικρον ως υψηλού κινδύνου. Την ίδια ώρα όμως υπενθύμισε πως ο ΠΟΥ συνιστά στάση αναμονής μέχρι τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων.

Πέντε τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας έχουν ήδη σημειωθεί μόλις πέντε κρούσματα (σε Αττική και Κρήτη) τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αριθμός ιδιαιτέρως μικρός αναναλογιστει κανείς τη δυναμική της νέας μετάλλαξης. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο συγκεκριμένος αριθμός σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και ενδεχομένως τη σταδιακή κυριαρχία της έναντι της Δέλτα.

Μέτρα προστασίας

Μπορεί τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας να έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης στη χώρα μας, αλλά θεωρείται θέμα χρόνου να γίνει πιο έντονα αισθητή η εμφάνισή της. Ανησυχία επικρατεί για την περίοδο των εορτών κατά την οποία σημειώνεται αυξημένη κινητικότητα τόσο εντός όσο κι εκτός επικράτειας, με ταξίδια, συναθροίσεις, επισκέψεις.

Ταχύτητα εξάπλωσης

Η ταχύτητα με την οποία θα κυκλοφορήσει εξαρτάται από την ταχύτητα που θα αναπτύσσει και η κυρίαρχη προς το παρόν Δέλτα, από το εμβολιαστικό τείχος πάνω στο οποίο θα προσκρούει, από τις ηλικιακές ομάδες που θα βρίσκει πιο ευάλωτες και ανοχύρωτες καθώς και από τα γρήγορα αντανακλαστικά των αρχών για την ανίχνευση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτησή τους, τουλάχιστον κατά τη φάση της πρώτης κυκλοφορίας της.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική

«Ευχάριστα» και «λιγότερο ευχάριστα» είναι τα στοιχεία για την Όμικρον, που παρέθεσε χθες η κυρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη με αυτές τις λέξεις τον αμερικανό επιστήμονα, επικεφαλής του CDC, Άντονι Φάουτσι.

Τα λιγότερο ευχάριστα αφορούν κυρίως τη μεταδοτικότητα του ιού, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως αυξήσει και τη θνητότητα, όπως είπε.

Τα αισιόδοξα νέα βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων, και που παρουσίασε δεδομένα για 42 ασθενείς. Κανείς εξ αυτών δεν χρειάστηκε να λάβει οξυγόνο κατά τη νοσηλεία του. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid - είχαν πάει στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας. Το 80% ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η νοσηλεία τους ήταν βραχεία – 2,8 ημέρες σε σχέση με τις 8,5 ημέρες που απαιτούνταν στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στη Νότιο Αφρική. Επίσης η θνητότητα ήταν της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17% των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων.

«Με βάση αυτά που έγιναν γνωστά, όλοι οι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, διότι τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν σε μεγαλύτερη ηλικία πώς θα είναι η επίδραση σε κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης. Δεύτερον, ακόμη και αν είναι η νόσηση λόγω Όμικρον ηπιότερη εκείνης που προκαλεί η Δέλτα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.