Στην Ελλάδα τα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» έχουν φτάσει ήδη τα 26 και εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και μάλιστα μίλησε για επιδημία τεραστίων διαστάσεων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού για την πανδημία.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί», είπε ξεκάθαρα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον», έχουν αυξηθεί οι επαναμολύνσεις.

Όπως σημείωσε, το 8% με 9% των λοιμώξεων είναι επαναμολύνσεις και αυτές σχετίζονται με το πότε κάποιος νόσησε ή εμβολιάστηκε καθώς επίσης με τον τύπο της μετάλλαξης. Σημειώθηκε επίσης ότι αν υπάρχουν συμπτώματα ακόμη κι αν κάποιος έχει αντισώματα, πρέπει να κάνει rapid test ή PCR! Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε επίσης πως «όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν “θετικούς” και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι’ αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των γιορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα». Η αναφορά του αυτή έρχεται ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για test σε όλους όσοι θα βγουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή θα πάνε σε ρεβεγιόν, τα οποία ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή περίπου 10 με 15 ημέρες μετά τις γιορτές, σε περίπτωση που υπάρξει δραματική αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time