Επαναλειτουργία των σχολείων της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με πιο αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας έναντι της πανδημίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη από την κυβέρνηση.

Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται εντός της ημέρας από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, οι οποίοι θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επάνοδος στις σχολικές τάξεις.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στις 2 μμ όπου θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα που έχει θέσει η
εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, η εισήγηση η οποία θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα προβλέπει ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων και όλης της χώρας να επανελειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.




Αυστηροποίηση πρωτοκόλλου - Τι θα ισχύει

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, είτε με υποχρέωση διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές, είτε με αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) από 2 σε 3 εβδομαδιαίως. Επίσης, αναμένεται να προβλεφθεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος σε αυτό.

Επίσης, δεν αποκλείεται να κλείνει ένα τμήμα με κρούσματα όχι σε ποσοστό 50%+1, αλλά ή με 40%+1 ή ακόμα και 30%+1. Επίσης, ενδέχεται να αποφασιστεί και η μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες σε περίπτωση κρουσμάτων, ενώ τα τεστ θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7.

Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την καθιερωμένη σύσκεψη χθες, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ζήτησε να μελετηθούν ένα προς ένα όλα τα τελευταία δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας πριν ληφθούν αποφάσεις.


Ποιοι παράγοντες θα συνεξεταστούν για τη λήψη της απόφασης – Ο αριθμός των κρουσμάτων

– Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

– Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ

– Πόσοι ασθενείς είναι έως 18 ετών

Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα, εναλλακτικά σενάρια για την επαναλειτουργία των σχολείων. Εναλλακτικά σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με το MEGA είναι:

-Να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .
-Να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.