Μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία ανέλαβε ήδη και εφαρμόζει η φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Πρόκειται για μία κλινική μελέτη, στην οποία θα δοκιμαστεί ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού EBV, ο οποίος, σύμφωνα με μία πολύ πρόσφατη όσο και σπουδαία επιστημονική δημοσίευση στο κορυφαίο διεθνές ιατρικό περιοδικό Science, φαίνεται ότι θα μπορούσε ακόμη και να είναι η αιτία για την ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Είναι ένας ιός, ο οποίος προσβάλλει όλους μας κάποια στιγμή της ζωής μας και σχετίζεται με την εκδήλωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, ενώ, η εν λόγω δημοσίευση έχει προκαλέσει τη διεθνή αισιοδοξία στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε ακόμη και να ανατραπεί η υπόσταση της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας, εάν το πειραματικό εμβόλιο της Moderna ή άλλο αντιιικό φάρμακο κατόρθωνε είτε να προλάβει τη δράση του ιού είτε να τον καταστέλλει εκ των υστέρων.

Είναι η πρώτη στα επιστημονικά χρονικά φορά, κατά την οποία η σκλήρυνση κατά πλάκας μοιάζει να μην είναι ανίκητη ούτε άγνωστη ως προς την αιτιολογία της, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει, σύντομα μάλιστα, στην οριστική ίαση ή την ολική πρόληψη αυτής της νευρολογικής νόσου.

Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna δοκιμάζεται ήδη από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2022 σε 270 ασθενείς, στηρίζεται στην τεχνολογία mRNA και, εάν ευοδοθούν οι κλινικές μελέτες, θα μπορούσε να είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού EBV στον πλανήτη μας.