Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρότερους κανόνες για την ευζωία των τετράποδων φίλων μας προβλέπει ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς.

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς είναι υποχρεωμένοι να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, όταν η ηλικία τους είναι πάνω από 1 έτος. Για τα ζώα που είναι κάτω από 1 έτος, η στείρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στους πρώτους 6 μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει σταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ζώου δεν στείρωσε το κατοικίδιό του, ούτε έστειλε δείγμα DNA, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δίνεται προθεσμία 3 μήνες προκειμένου να συμμορφωθεί και να επιλέξει είτε τη στείρωση είτε την αποστολή DNA. Εάν αρνηθεί, τότε θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών εντάσσονται και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου και η καταγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννησή του.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει το ζώο του, τότε έχει τη δυνατότητα να το δώσει στο δήμο. Αρχικά, θα πρέπει να ενημερώσει τον οικείο δήμο για την πρόθεσή του. Στη συνέχεια θα αναρτηθεί για 2 μήνες αγγελία του ζώου προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Εάν δεν βρεθεί νέα οικογένεια για το ζώο, ο ιδιοκτήτης θα το δίνει στο δήμο και θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ εάν πρόκειται για σκύλο και 100 ευρώ αν πρόκειται για γάτα.

Ο ιδιοκτήτης που δίνει στο δήμο το ζώο συντροφιάς του δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει άλλο ζώο για τα επόμενα 3 χρόνια. Για όσους δεν συμμορφώνονται με το νέο πλαίσιο, τα διοικητικά πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Για παράδειγμα, όποιος παραλείψει σήμανση και καταχώρηση των εκτρεφόμενων, αναπαραγόμενων ή προς πώληση σκύλων και γατών θα κληθεί να πληρώσει 3.000 ευρώ.

Εάν ένα ζώο μεταφερθεί σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων στο χώρο των αποσκευών, τότε το πρόστιμο φτάνει τα 1.000 ευρώ. Ο βασανισμός ζώων θα τιμωρείται ποινικά, αλλά και με πρόστιμα από 30.000 έως 50.000 ευρώ. Έτσι, όποιος εκπαιδεύει, εκτρέφει και βάζει ζώο να συμμετέχει σε μάχες, όπως για παράδειγμα κυνομαχίες, θα κληθεί να πληρώσει 40.000 ευρώ για κάθε ζώο. Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ την 1η Μαρτίου 2022