Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για συνέχιση του κύματος κακοκαιρίας.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με Α.Α 04/2022, που εκδόθηκε την Τρίτη 08-03-2022 και αφορά την κακοκαιρία «Φίλιππος» ("Filippos"), επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:

Η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).




Που θα χιονίσει σήμερα και το σαββατοκύριακο

1. Σήμερα Παρασκευή (11-03-2022) θα συνεχιστεί η χιονόπτωση στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο και συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και βόρεια Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα είναι όμως μικρής γενικά έντασης και παροδικές.

2. Αύριο Σάββατο (12-03-2022) χιονόπτωση κατά τόπους πυκνές αναμένεται:

α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.

β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.

γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης τηςΑττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

3. Την Κυριακή (13-03-2022) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

Προς τα ανατολικά φαίνεται πως κινείται η κακοκαιρία «Φίλιππος» που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής στις Σποράδες, στην Εύβοια και την Αττικοβοιωτία. Η χιονοκαιρία θα επιμείνει στα ηπειρωτικά τμήματα η οποία όμως θα εξασθενήσει μετά τις μεσημβρινές ώρες.




Πιο ήπιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν σε όλη την επικράτεια με μόνη εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου κατα διαστήματα θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Ισχυρός θα είναι ο παγετός στη βόρεια Ελλάδα καθώς ο υδράργυρος ξεκινάει από τους -12 βαθμούς Κελσίου νωρίς το πρωί.

Στην Αττική αναμένεται μια πρόσκαιρη βελτίωση μέχρι το μεσημέρι.

Νέες πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Αττική λίγο μετά τις μεσημβρινες ώρες μέχρι και το βράδυ.

Μέσα στο λεκανοπέδιο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονόνερο, με διαστήματα με ήλιο ενδιάμεσα.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας. Προς τα βόρεια τμήματα 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους της κεντρικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έκλεισε ανώνυμη οδός στην Καισαριανή από το ύψος της Λεωφόρου Αλίμου- Κατεχάκη, έξοδος Καλοπούλα προς Υμηττό.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την Επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης.

Κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από την 09.40 ώρα της σήμερον 11 Μαρτίου 2022, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως τύπου οχημάτων, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, που είχε τεθεί σε ισχύ από την 22.00 ώρα της 10-3-2022 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Λ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Λεωφόρο Χασιάς στο ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

επαρχιακή οδός Εκάλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του “414” στρατιωτικού νοσοκομείου μέχρι το Πάρκο Ανατολής

Λ. Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την Επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης

Αναστάσεως στου Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το Νεκροταφείο Παπάγου προς τον Υμηττό.

Ακόμη, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, πέραν των απαγορεύσεων και των λοιπών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είναι ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοσθούν και οι ακόλουθες διακοπές κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των (3,5) τόνων:

Στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, από την 56,728η χ/θ (όρια Νομού Αττικής) έως την 135,715η χ/θ (Διόδια Τραγάνας) , στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Επίσης από την 121,250η χ/θ έως την 135,715η χ/θ, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας (Α – 11), από την 1η χ/θ έως την 11η χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας προς Π.Α.Θ.Ε. με προορισμό τη Λαμία.

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ (Ριτσώνα).




Θερμοκρασίες έως μείον 16 βαθμούς Κελσίου

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 11/03, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Σέλι Ημαθίας με -16,1 °C.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 11/03, παρουσιάζονται στον ενσωματωμένο πίνακα της παρακάτω εικόνας. Η εικόνα προέρχεται από την κάμερα στην περιοχή της Αρβανίτσας Βοιωτίας, η οποία ανήκει στο kopaida.gr και έχει ενταχθεί στο δίκτυο καμερών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Περισσότερες όμορφες χειμερινές εικόνες από διάφορα μέρη της χώρας μας, μπορείτε να δείτε στις μετεωρολογικές κάμερες του δικτύου μας.



Στυλιανίδης: Δύσκολη η διαχείριση λόγω ελλείψεων στην πρόγνωση καιρού

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με δηλώσεις του στο Mega, είπε πως από το βράδυ της Πέμπτης, η κακοκαιρία «Φίλιππος» θα φέρει χιονοθύελλα.

«Είναι δύσκολος ο καιρός και δύσκολη η διαχείρισή του. Είχαμε συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Υπήρξε ένας ικανοποιητικός συντονισμός και αποφύγαμε προβλήματα» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «έχουμε συνεχείς αλλαγές στις χιονοθύελλες, που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ελλείψεις όσον αφορά στα συστήματα ραντάρ για την πρόγνωση του καιρού. «Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα καταφέραμε κάνοντας μια καλή προετοιμασία, να μην έχουμε σοβαρά παρά το μέγεθος της κακοκαιρίας» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.